Американските власти признават в изявленията си, че стоят зад експлозиите на газопровода "Северен поток" и говорят за това с удоволствие. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предава ТАСС.

"Всъщност, американските служители признават, че експлозиите на "Северен поток 1" и "Северен поток 2", са тяхно дело. Сега те дори говорят за това с удоволствие", подчерта Лавров в интервю, публикувано на официалната интернет страница на руското външнополитическо ведомство.

Според Лавров САЩ са решили, че през последните 20-30 години Русия си сътрудничи "твърде добре" с Германия. "Или по-скоро Германия си сътрудничи твърде добре с Русия. Появи се мощен съюз, основан на нашите енергийни ресурси и германски технологии. Той започва да заплашва монополното положение на много американски корпорации. Затова бе необходимо по някакъв начин да го унищожат, и то буквално", изтъкна руският външен министър.

"Тук има момент, свързан с факта, че приятелството между страните, националното помирение между тях, както се случи между руснаци и германци, се превърна в буца в гърлото на онези, които не искат някой някъде да се появява на тази планета, който ще се конкурира с основния хегемон, за какъвто САЩ се обявиха", добави Лавров.

На 27 януари помощник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд заяви, че "администрацията на [САЩ] е много доволна“ от факта, че газопроводът "Северен поток 2“ няма да работи.

На 27 септември Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни разрушения“, настъпили предишния ден "на три разклонения от газопроводите "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на тръбопровода. На 18 ноември шведската прокуратура тя обяви, че експлозиите на газопроводите са саботаж.