Руските сили провеждат щурмове на остров Нестрига, който Въоръжените сили на Украйна наскоро започнаха да контролират. Това е съобщил ръководителят на Центъра за стратегически комуникации на Силите за отбрана "Юг" на ВСУ Дмитро Плетенчук, предава РБК-Украйна.

"Тази сутрин те вече извършиха две нападения срещу Нестрига, но и двете бяха неуспешни. Те се оттеглиха със загуби, без успех. Това е последният остров от Велетенское - това е районът на селищата Велетенское и Кизомис, недалеч от тях. Всъщност това е последният остров преди устието на реката", е коментирал Плетеначук.

Според него за Украйна е важно да защити тази територия от евентуални диверсанти и евентуални набези на руските сили. 

Той е отбелязал, че по-рано там са можели да влязат диверсанти и да инсталират минохвъргачки. Също така руските сили биха могли да направят опити да навлязат в тила на украинските защитници през Нестрига.

Плетенук е добавил, че "ситуацията в района на Кринки остава трудна. Украинските морски пехотинци действат самостоятелно там'.

"Разбира се, логистиката там е много сложна. Както и ротацията, евакуацията и други въпроси. Въпреки това те продължават да удържат позициите си, въпреки че вражеските сили имат числено превъзходство", е уточнил той.