Момче на 13 години, ранено при нападението със самурайски меч в източната част на Лондон, е издъхнало в болница в резултат на получените наранявания, предава ВВС, като се позовава на полицията.

Говорител на правоохранителните органи в британската столица определи събитията като "ужасяващи“ и увери, че властите се опитват да установят "пълните факти“ около нападението от сутрешните часове на деня.

По случая е арестуван 36-годишен мъж. Други заподозрени във връзка с инцидента не се издирват, допълни говорителят на лондонската полиция. Той уточни, че нападателят е арестуван 22 минути след първия получен сигнал.

В изявление кметът на Лондон Садик Хан поднесе съболезнования на семейството на момчето и  подчерта, че инцидентът "показва опасността, пред която са изправени нашите полицаи всеки ден и аз им благодаря за смелостта им“.

Служителите на столичната полиция са били "напълно наясно, че това е опасен човек“, но са "рискували собствената си безопасност, за да се уверят, че другите няма да бъдат ранени в резултат на действията на този човек“, подчерта Хан пред репортери.

По-рано стана ясно, че няколко души в Лондон са ранени след нападение на мъж, въоръжен с меч.

"Полицията и други служби за спешна помощ са в района на Хейнът, Източен Лондон, след сериозен инцидент, при който бе задържан мъж с меч“, бе пояснено в разпространеното прессъобщение.

Според правоохранителните органи мъжът е нападнал минувачи и двама полицаи, няколко души са получили порезни рани. Полицията не свързва инцидента с тероризъм.

Вестник The Telegraph цитира очевидци, според които "мъжът е тичал със самурайски меч“ и е "нанесъл порезни рани на четирима души“.

Близката метростанция бе затворена поради полицейско разследване. В резултат на инцидента петима души бяха хоспитализирани.