През изминалата седмица руската армия е превзела или навлязла в около шест села в Донбас. Военни експерти са убедени, че силите на Москва се опитват да напреднат възможно най-далеч, преди да бъдат възобновени доставките на помощ от САЩ.  Пробивът в Очеретино поставя руснаците пред избор: да щурмуват още там или да се съсредоточат върху Часов Яр. И двете населени места отварят пътя към Константиновка, който е основният пункт за снабдяване на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по голяма част от източния фронт. Офанзива от север и юг може да направи възможно превземането на града с клещи, обясняват в редакцията на американския вестник The New York Times.

"Руските сили в момента имат способността да постигнат оперативно значителни печалби в района на Часов Яр“, увериха от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) в доклад от предните дни.

Председателят на Украинския център за сигурност и сътрудничество Сергей Кузан смята, че напредъкът на Русия "ще продължи в близко бъдеще, в зависимост от това колко бързо и в какъв обем ще пристигне западната помощ“.

Според него военното ръководство на Украйна е направило "избор между лоша ситуация или още по-лоша“ и е решило да пожертва територия, а не войници, обобщават от редакцията.