"Доверието на Украйна в нейните съюзници, страните членки на НАТО, е "разклатено" поради забавяне на доставките на оръжия, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за Reuters.

"Разбира се, фактът, че не изпълнихме това, което обещахме, разклати доверието на Украйна", е коментирал Столтенберг.

В понеделник вечерта, когато отпътува с влак от Украйна след еднодневно посещение, Столтенберг заяви пред британската агенция, че подобни пропуски показват, че е време да се подобри координацията на международната военна помощ за Киев.

"Нуждаем се от по-стабилна, институционализирана рамка за нашата подкрепа, за да осигурим предвидимост, по-голяма отчетност и разпределение на тежестта", е посочил Столтенберг.

Като примери за това, че съюзниците от НАТО не успяват да се справят, той е дал пример с това, че Конгресът на САЩ се нуждае от шест месеца, за да приеме пакет от 60 млрд. долара за помощ на Украйна, а европейските държави доставят много по-малко артилерийски боеприпаси от обещаното.

Тези пропуски оказаха голямо влияние на бойното поле, тъй като Русия спечели инициативата, а изпитващите недостиг на боеприпаси украински сили бяха принудени да се отбраняват.

"Разбира се, фактът, че не доставихме това, което бяхме обещали, накърни ... доверието", е отбелязал Столтенберг.

Но след еднодневни разговори с украинския президент Володимир Зеленски и други висши служители той е заявил, че Киев все още вярва в съюзниците си и сега от тях зависи да изпълнят обещанията си.

КООРДИНАЦИЯ В РАМКИТЕ НА НАТО

Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, е посочил, че един от начините да се избегне бъдещ недостиг на военна помощ за Украйна е да се даде на НАТО по-голяма координираща роля и да се изготви многогодишен план, в който ясно да се посочи приносът, очакван от всеки съюзник.

Той представи такова предложение на 32-те членки на НАТО и заяви, че то трябва да бъде подкрепено с голям финансов ангажимент. Дипломатите твърдят, че са били предложени 100 млрд. евро (197.48 млрд. лева) за пет години.

"Това ще улесни планирането. Ще стане ясно какво се очаква от всеки съюзник", е допълнил Столтенберг.

"Тогава НАТО ще може да играе по-голяма роля, за да гарантира, че съюзниците действително изпълняват това, което са обявили".

В момента западната военна подкрепа за Украйна се организира на ad hoc основа от ръководената от САЩ Контактна група за отбрана на Украйна, известна още като групата "Рамщайн".

По-рано този месец членовете на НАТО дадоха зелена светлина на военните плановици да работят по предложението на Столтенберг, но някои правителства изразиха резерви.

Унгария заяви, че ще се противопостави на всичко, което може да приближи НАТО към война, а някои дипломати изразиха съмнение дали е възможно поемането на голям допълнителен финансов ангажимент.

Столтенберг обаче е заявил, че подобна стъпка би била добра инвестиция в собствената сигурност на членовете на НАТО.

Той е заявил, че тези пари ще бъдат "малки части или частици" от разходите на САЩ и техните съюзници в Ирак и Афганистан.

"Там говорим за трилиони, а в Украйна - за милиарди", е посочил той. "Но всъщност се занимаваме с истинско предизвикателство за нашата сигурност - една по-агресивна Русия".

Столтенберг е изправен и пред предизвикателството да убеди Украйна, че промяната на координацията под ръководството на НАТО би била в неин интерес.

На пресконференция със Столтенберг в понеделник Зеленски похвали групата "Рамщайн" и заяви, че Украйна иска да се увери, че всяко ново финансово обещание няма да отнеме пари от двустранната помощ на членовете на НАТО за Киев.