Според нови данни на западни разузнавателни служби масираната атака на Украйна през почивните дни с безпилотни самолети срещу руска военновъздушна база, разположена дълбоко зад вражеските линии, предполага, че Киев може би се опитва да ограничи заплахата от унищожителните бомбени удари на Москва, пише Business Insider.

През последните месеци Русия все повече разчита на удари с планиращи бомби, за да порази украинските позиции. Тези боеприпаси са особено трудни за прехващане, тъй като имат кратко време на полет, малки радарни следи и небалистични траектории.

Планиращите бомби имат повърхности за управление на полета и са известни като оръжия за изчакване, което означава, че руските военни самолети могат да ги изхвърлят на разстояние извън обсега на украинските системи за противовъздушна отбрана. Свалянето на самолетите, преди да пуснат оръжието, или нанасянето на удари по земята са единствените начини за преодоляване на заплахата. Възможност е и унищожаването на бомбите, преди да се издигнат във въздуха.

В събота (27 април) украинските сили изстреляха десетки ударни дронове по летището в Кущевская  и по две петролни рафинерии в югозападна Русия, на доста голямо разстояние от фронтовата линия, съобщи Кyiv Independent. Това е последната от атаките на Киев на далечни разстояния, които са насочени срещу военни и енергийни обекти на Москва.

В базата "Кущевская" се намират руските изтребители Су-34 и Су-35, които "ежедневно се използват за нанасяне на удари по украинските фронтови позиции, включително за интензивно използване на плаващи бомби“, пише британското министерство на отбраната в актуализирана разузнавателна информация от вторник.

Министерството заяви, че кадри от склад на летището показват, че при атаката в събота са унищожени множество комплекси с "плаващи бомби".