Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо обяви, че по негова заповед в събота американски изтребители са свалили "неидентифициран обект“ над въздушното пространство на страната, съобщава телевизионния канал CNN.

"Наредих свалянето на неидентифициран обект, който наруши канадското въздушно пространство. Обектът е свален над Юкон. Бяха задействани канадски и американски самолети, като F-22 от ВВС на САЩ успешно стреля по обекта“, написа Трюдо в социалната мрежа Twitter.

Обектът е бил "цилиндричен“ и по-малък от китайския балон, свален миналия уикенд, поясни на свой ред канадският министър на отбраната Анита Ананд в събота вечерта.

По-късно Белият дом потвърди, че Трюдо и президентът на САЩ Джо Байдън са разрешили свалянето, а Пентагонът допълни, че обектът е бил забелязан за първи път над Аляска в петък вечерта.

Това е третият случай в рамките на една седмица, в който американски самолети свалят обект във въздушното пространство на Северна Америка. Последният инцидент бе предшестван от  свалянето на друг неидентифициран обект в петък над Аляска и свалянето на предполагаем китайски балон за наблюдение на 4 февруари от американски изтребител F-22.

Не е ясно какъв е обектът, свален над Канада или дали е свързан със шпионския балон, свален миналата седмица, или с "неидентифицирания обект“, свален над Аляска в петък.