Посещението на китайския президент Си Дзинпин във Франция, Сърбия и Унгария трябва да покаже, че Пекин може да предложи много повече на ЕС, отколкото САЩ признават.

Министерството на външните работи на Китайската народна република съобщи, че петдневното посещение на китайския лидер във Франция, Сърбия и Унгария ще започне на 5 май. Според Bloomberg, въпреки многобройните проверки на индустриалната политика на Пекин от Европейския съюз и предупрежденията от Вашингтон, тези страни търсят китайски инвестиции.

Френският президент Еманюел Макрон се стреми да задълбочи личните си връзки със Си и да привлече инвестиции в сектора на батериите за електрически превозни средства, според журналисти. Той също така трябва да призове лидера на КНР да повлияе на Путин за прекратяване на войната в Украйна.

"Макрон предлага на Си възможността да преговаря с водеща държава от ЕС, която е доказала желанието си да изгради по-независим път. Това пътуване е опит да се привлекат части от Европа, които Си смята, че може да са по-възприемчиви към позицията му", казва професорът по политически науки в Националния университет на Сингапур Чонг Джа Ян.

Ръководителят на китайското министерство на външните работи Ван И в разговор с дипломатическия съветник на Макрон изрази надежда, че Париж ще успее да тласне Европейския съюз към прагматична политика спрямо Китай.

"Мисля, че това е опит да се убедят европейците, че има по-добри варианти, че са възможни по-добри отношения. Мисля, че китайците ще се съгласят, че техните отношения не са идеални“, посочи лекторът по китайско-европейските отношения в Брюкселското училище на управлението Си Фрийман.

Посещението в Сърбия идва през седмицата на 25-ата годишнина от атентата срещу китайското посолство в сръбската столица, а Унгария е една от страните, които се противопоставиха на плана на ЕС да постави някои китайски фирми в черния списък за доставка на технологии, използвани в руски оръжия.

"Си посещава страни, където е по-лесно да се продаде враждебност към ръководената от САЩ глобална архитектура за сигурност. Като привлече подкрепата на приятелски страни, Пекин може да покаже ясно, че Европа е на страната на Китай, независимо какво казва Брюксел“, казва Страдинс , директор на Центъра за китайски изследвания към Рижския университет Уна Александра Берзина-Черенкова.