Руските войски са забавили настъплението си в Украйна и подготвят резерви за опит за настъпление в посока Торецк.

На 30 април руските войски не са извършили потвърдени офанзиви в района на Авдеевка за първи път от няколко дни, според доклад на Института за изследване на войната (ISW). В посока Бахмут-Часов Яр руските войски извършиха повече атаки, отколкото при Авдеевка, предава УНИАН.

Във вчерашните доклади на Генералния щаб на Украйна се съобщава за 47 руски атаки на Авдеевско направление и 57 атаки на Бахмутско направление - най-вече в посока Часов Яр.

Анализаторите на ISW отбелязват, че докладът от един ден не е достатъчен, за да се установи модел, но може да показва, че руските сили донякъде забавят темпото на атаките около Авдеевка, докато възстановяват настъпателните операции около Часов Яр.

От 20 април руските сили се съсредоточиха върху постигането на тактически успех край Очеретино (северозападно от Авдеевка) и Новокалиново (северно от Авдеевка), но от 30 април темпът на потвърденото настъпление изглежда се забави.

Вероятно руснаците могат да решат да атакуват от настъплението си на север от Авдеевка към Торецк, за да допълнят руските настъпателни операции край Часовой Яр. За това Русия се нуждае от тактическа пауза, за да съсредоточи сили за настъпление.

Както отбелязват анализаторите, Часов Яр е оперативно важен обект, тъй като ще се превърне в плацдарм за руските войски за започване на настъпателни операции срещу Дружковка и Константиновка, които служат като крепости за четирите големи града на Донецк. Въпреки това, руските сили вероятно ще се нуждаят от по-дълга пауза, за да подсилят съществуващите части и да преразположат допълнителни сили в района на Очеретино, ако решат да се опитат да напреднат на север в района на Торецк.