Пекин публично обяви военния си бюджет през 2022 г. на 229 милиарда долара, но всъщност той е почти толкова голям, колкото американския. Повечето експерти са на мнение, че официалните данни за военния бюджет на Китай са занижени. Американският институт за предприемачество в проучване оцени реалните разходи за отбрана, предава Focus.ua.

Публикуваният китайски военен бюджет е неточен и не отразява масивното военно натрупване и широкомащабната модернизация на китайската армия. След отчитане на икономическите корекции и оценка на оправданите, но неотчетени разходи, реалният размер на военния бюджет на КНР през 2022 г. се увеличи до 711 милиарда долара. Това е три пъти повече от официално обявеното от Пекин и е почти равно на американския бюджет за същата година.

Съединените щати, като глобална сила, трябва да балансират, давайки приоритет на Индо-тихоокеанския регион и други потенциални военни театри. И Китай инвестира всеки юан в регионално господство в Азия. Проучването също така цитира американското разузнаване, което оценява разходите на Пекин като съпоставими с тези на Вашингтон. Според оценки на разузнаването годишните разходи в Китай възлизат на 700 милиарда долара.

Изследователите са установили, че Китай е разпределил 710,6 милиарда долара, както следва:

293 милиарда - за персонал;

120 милиарда - обучение и поддръжка;

135,2 милиарда - оборудване;

116,2 милиарда - разходи като демобилизация, космически и други програми;

45,8 - за научноизследователска и развойна дейност.

В същото време държавният бюджет на Китай е 229 милиарда долара. Имайте предвид, че в инфографиката, сравняваща военните бюджети, Украйна има 44 милиарда долара, а Руската федерация - 86,4 милиарда долара.