Сенатът на Съединените щати гласува законопроект за забрана на вноса на обогатен уран от Руската Федерация, който вече е представен на американския президент за подпис. Това съобщава Bloomberg.

Документът забранява вноса на обогатен уран от Русия в САЩ 90 дни след влизането в сила. До януари 2028 г. обаче са разрешени временни изключения.

Трябва да се отбележи, че Конгресът е предвидил отпускането на 2,7 милиарда долара, които ще бъдат използвани за развитие на урановата индустрия на САЩ, при условие че бъдат въведени ограничения върху вноса на суровини от Русия

Според Министерството на енергетиката на САЩ Русия е основният чуждестранен доставчик на обогатен уран: това носи на руската икономика приблизително един милиард долара годишно. Според експерти замяната на тези доставки може да доведе до увеличение на цената на обогатения уран с 20%.

По-рано, припомняме, беше съобщено, че Белият дом обмисля да забрани вноса на руски обогатен уран в САЩ чрез изпълнителната власт.

През 2022 г. беше съобщено, че Съединените щати не са готови да наложат забрана върху доставките на руски уран, тъй като той е от решаващо значение за работата на американските атомни електроцентрали.

Миналата година сенатори от Демократическата и Републиканската партия внесоха законодателство за налагане на ембарго върху уран от Руската федерация. Както беше отбелязано тогава, ядрената индустрия на САЩ може да се откаже от него, тъй като Америка има ресурсите да увеличи производството на уран у дома.