НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: ГЕРБ представи Манфред Вебер в София (ОБЗОР)

Европейски избори 2019: ГЕРБ представи Манфред Вебер в София (ОБЗОР)

19 Май 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Политическа партия ГЕРБ проведе основното си предизборно събитие в зала „Арена Армеец“ в София. То започна с изпълнение на българския и европейския химн. Специален гост на събитието беше кандидатът на ЕНП за председател на следващата Европейска комисия Манфред Вебер. Пред събралите се симпатизанти на партията, лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов заяви, че евродепутатите от ГЕРБ и СДС ще бъдат дисциплинирани, обединени и ще изпълняват общите решения на ЕНП. По думите му Европа е един организъм, една система. „България си има правителство и Европа си има правителство. Ние можем да гарантираме инфраструктурата, доходите и най-вече опазването на външната граница на ЕС. Много усилия влагаме и се справяме добре, не случайно в Европа ни дават за пример“, добави премиерът Борисов. Той увери, че правителството ще продължава да инвестира в инфраструктурата, газовата сфера в изграждане на нови заводи за повече квалифицирани работни места.
Кандидатът за председател на ЕК от ЕНП Манфред Вебер изтъкна, че в последните 5 години гласът на България се е чувал ясно в ЕП. По думите му това е така заради активността и работата на българските депутати от политическа партия ГЕРБ. „Бойко Борисов води България уверено в Европа за повече сигурност и благоденствие“, посочи Вебер. Той отбеляза, че като председател на ЕК ще работи за това България да влезе в Шенгенското пространство. Вебер благодари на водача на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел, която по думите му води европейската политика към развитие на технологиите и участие на младежите в нея.
От своя страна Габриел отбеляза, че с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ България следва непоколебимо европейския си път на развитие. Нека си кажем „да, не сме идеални, работим, грешим, но и бързо поправяме грешките си“. Грижим се за всяко населено място. Това са нашите качества, които с времето не трябва да губим от поглед“, каза още тя. „Ще покажем, че с труд, реалистични ангажименти и конкретни идеи ще продължим да работим за по-добър жизнен стандарт и развити региони, за Европа, която закриля и дава перспективи“, посочи Мария Габриел. Водачът на листата на ГЕРБ и СДС подчерта, че ключовата дума в Европа днес е доверие. „Доверието обаче е заложник на конформизма. Да му вдъхнем нова сила, зависи от всеки един от нас“, заяви тя.
Зам.-председателят на ГЕРБ и председател на изборния щаб на партията Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ е силна политическа формация, защото е единна. Той благодари на кандидатите за евродепутати, които са посетили всички 250 общини в страната. Според него те са успели да покажат какво са направили за просперитета на регионите. „Имаме стабилност, имаме министър-председател Бойко Борисов“, заяви той. Цветанов поздрави правителството за всички отделени ресурси и усилия за подкрепа на българските граждани. „Имаме избори, които трябва да спечелим, но те ще бъдат спечелени“, добави зам.-председателят на ГЕРБ.
Според кмета на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова голяма група от депутати на ГЕРБ и СДС в ЕП означава силна защита на българските проекти. „Подложени сме на агресивни атаки от нашите опоненти, защото не могат да признаят, че е направено“, добави Фандъкова.
Министърът на финансите Владислав Горанов отбеляза, че в страната ни има алтернативна, но тя не е по-добра от ПП ГЕРБ. Той заяви, че правителството усилено работи и отчита положителни тенденции в нарастване на БВП на страната, увеличение на средната и минимална работна заплата, успешно изградени инфраструктурни проекти и реализирани мерки в образованието.
Вицепремиерът Томислав Дончев се обърна към актива на ГЕРБ и ги призова да бъдат по-добри във всеки следващ ден. „Сега е време да се гради и надгражда България. Като казвам да се гради нямам предвид само пътища, железници, училища, детски градини, паркове и лаборатории“, посочи още Дончев. Според него трябва да се фокусира гражданската енергия на едно място. По думите му най-важна е нишката на доверието, която свързва гражданина и държавата, защото ако тя се скъса „не сме държавници, а самозванци“.
Председателят на СДС Румен Христов каза, че ГЕРБ и СДС са изправени пред избори, които ще спечелят. Според него листата на двете политически сили е прекрасна, включваща еврокомисар, петима евродепутати, бивши министри и общински съветници. Той благодари на премиера Борисов за сключеното споразумение.
В предизборното събитие участваха близо 14 000 членове и симпатизанти на ГЕРБ от всички областни структури на партията в цялата страна, ръководството на ГЕРБ, народни представители, министри, общински съветници, кметове и председатели на общински съвети от ГЕРБ.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019:  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Ще видите следващите месеци какви заводи ще започнат да се строят в България

Европейски избори 2019: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Ще видите следващите месеци какви заводи ще започнат да се строят в България

19 Май 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. Ще видите следващите месеци какви заводи ще започнат да се строят в България. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на основното предизборно събитие на партията, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Това са истинските десни, другите са помагащи на БСП, те не са се променили, защото конгресите им вървят един след друг“, заяви Борисов. „Мислят си като са ни ударили лошо, това ще ни свали. Ние сме като Кобратата - продължаваме напред. Нямаме нито една област, в която държавата да е в по-добро състояние отсега“, добави Борисов. Като примери той даде нарастването на БВП, намаляване на външния дълг, увеличението на износа. „Аз съм убеден, че ако сме живи и здрави в следващите месеци ще видите какви заводи ще започнат да се строят в България. И то точно такива от каквито има нужда държавата, реални инвестиции“, заяви Борисов.
Той припомни запознанството им с Манфред Вебер, като подчерта, че тогава Вебер не е харесвал България, а сега е един от най-големите и защитници.
„В Шумен им направихме индустриална зона. Само вчерашната инвестиция в Шумен е 100 млн.лв. Тогава ще се върнат ли висококвалифицираните българи? Ще се върнат разбира се и се връщат. Близо 500 хил. автомобила ще излязат за 24 май“, заяви той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019:  Манфред Вебер, ЕНП: Като председател на ЕК ще работя България да влезе в Шенген

Европейски избори 2019: Манфред Вебер, ЕНП: Като председател на ЕК ще работя България да влезе в Шенген

19 Май 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. Като председател на ЕК ще работя България да влезе в Шенген. Това каза кандидатът на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер по време на основното предизборно събитие на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Кaто председател на ЕК първото нещо, за което работа е да бъде България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство. Следващите страници на Европа ще бъдат инвестиции за подобряване на инфраструктурата на всяка точка, на дигитализацията. Благодаря на Мария Габриел води европейската политика към развитие на технологиите и участие на младежите“, обясни той.
„Аз имам записана една моя мечта, Европа да стане континент, като никои от никоя част на този континент да не напуска държавата си, да търси препитание другаде. Издигаме лозунга за Европа на равнопоставени свои граждани. Европа на равенството“, отбеляза Вебер. Според него Европа е толкова силна, защото е обединена от различности. „Ние от ЕНП като християндемократи изповядваме европейските ценности за любов към ближния, затова ще се борим и за бъдеще“, добави той. „Ако искате да гласувате за България, то гласувайте с номер 12“, подчерта Вебер.

Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019:  Манфред Вебер, ЕНП: През последните 5 години гласът на България се чуваше ясно в ЕП

Европейски избори 2019: Манфред Вебер, ЕНП: През последните 5 години гласът на България се чуваше ясно в ЕП

19 Май 2019 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. През последните 5 години гласът на България се чуваше ясно в ЕП. Това каза кандидатът на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер по време на основното предизборно събитие на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Скъпи дами и господа, скъпи приятели, ГЕРБ трябва да припомни на България, че през последните 5 години гласът на България се чуваше ясно в ЕП от Емил Радев, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Мария Габриел, Ева Майдел и всички, които бяха в делегацията на ГЕРБ. Благодарение на тези хора България я уважават в ЕП“, заяви той. „Благодарение на този авторитет, който ГЕРБ има в България се чува и в Европа“, посочи той, като обясни, че политическата партия постоянно поддържа сигурност на българите, работят активно за съгражданите си.
„Бойко Борисов води България уверено в Европа за повече сигурност и благоденствие“, посочи Вебер.
По думите му обаче в Европа има все още много работа. „Не бива да приемаме за даденост постигнатите резултати. Невинаги хората оценяват това, че заедно сме по-силни. Невинаги хората устояват на популистите, националистите. Най-успешни сме тогава, когато сме заедно“, добави Манфред Вебер.
„Много неща трябва да се случат в Европа, необходимо е да се промени и реформира за да устои на следващите предизвикателства“, изтъкна кандидатът за председател на ЕК от ЕНП.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски изброи 2019: Мария Габриел, ГЕРБ: Премиерът Бойко Борисов гради вече 10 години имиджа на България, на която Европа има доверие

Европейски изброи 2019: Мария Габриел, ГЕРБ: Премиерът Бойко Борисов гради вече 10 години имиджа на България, на която Европа има доверие

19 Май 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов гради вече 10 години имиджа на България, на която Европа има доверие. Това каза еврокомисарят и водач на листата на ГЕРБ и СДС за евроизборите Мария Габриел по време на основното предизборно събитие на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешният ден е важен за нас, за да изпратим силно послание за подкрепа за нашия кандидат Манфред Вебер за бъдещ председател на ЕК. Важен е и за да потвърдим отново нашата визия за силна България в обединена Европа“, заяви Мария Габриел. Тя се обърна и към министър-председателя Бойко Борисов. „Г-н премиер, вие градите вече 10 години имиджа на България, на която Европа има доверие. Ние пазим външната ни граница на съюза както никой друг. И на България, която задава приоритети в европейския дневен ред. На тези избори отново вярвам, че всеки ще даде най-доброто от себе си, за да покажем, че с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ България следва непоколебимо европейския си път на развитие. Нека си кажем „да, не сме идеални, работим, грешим, но и бързо поправяме грешките си“. Грижим се за всяко населено място. Това са нашите качества, които с времето не трябва да губим от поглед“, каза още тя. „Ще покажем, че с труд, реалистични ангажименти и конкретни идеи ще продължим да работим за по-добър жизнен стандарт и развити региони, за Европа, която закриля и два перспективи“, посочи Мария Габриел.
Тя се обърна и към кандидата за председател на ЕК Манфред Вебер с думите: „Скъпи, Манфред, познаваш силата на премира Борисов и делегацията на ГЕРБ в ЕП. Годините ни съвместна работа са показали, че можеш да разчиташ на сплотен, силен, знаещ и можещ отбор. Всеки един е доказал се професионалист и българин, работил и имащ още много да даде на Европа и България. Имаш подкрепата ни, Манфред, за писането за тази страница на Европа, за която ще работим заедно“. Мария Габриел посочи, че Европа, която казва „не“ на разделението и „не“ на езика на омразата. „Ще работим за Европа, която е обединена и гради. Европа, която с единство и отговорност може да стигне и до най-отдалеченото училище и до най-малкото земеделско стопанство. Европа, която защитава нашето християнско семейство. Но тази Европа няма да дойде даром, за нея трябва да работим в дух на сътрудничество и взаимно уважение“, посочи тя.
Мария Габриел подчерта, че ключовата дума в Европа днес е доверие. „Доверието обаче е заложник на конформизма. Да му вдъхнем нова сила, зависи от всеки един от нас“, заяви тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Цветан Цветанов, ГЕРБ: Силни сме, защото сме заедно

Европейски избори 2019: Цветан Цветанов, ГЕРБ: Силни сме, защото сме заедно

19 Май 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. Силни сме, защото сме заедно. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на основното предизборно събитие на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Силни сме, защото сме заедно. Благодаря сърдечно на кандидатите на евродепутати, които посетиха всички 250 общини“, посочи той, като обясни, че те са успели да покажат какво са направили за просперитета на регионите. „Имаме стабилност, имаме министър-председател Бойко Борисов. Когато бяхме в Благоевград, Кюстендил, Перник хората се интересуваха от АМ “Струма“ и тя ще бъде факт“, заяви той. Цветанов поздрави правителството за всички отделени ресурси и усилия за подкрепа на българските граждани. „Имаме избори, които трябва да спечелим, но те ще бъдат спечелени“, добави зам.-председателят на ГЕРБ.
Той благодари на всички съюзи и формации, с които ГЕРБ е сключила споразумение за предстоящите европейски избори.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Европейски избори 2019: Димитър Николов, ГЕРБ: Тези избори са изключително важни и не бива да бъдат загубени, заради бъдещето на Европа и заради България

Европейски избори 2019: Димитър Николов, ГЕРБ: Тези избори са изключително важни и не бива да бъдат загубени, заради бъдещето на Европа и заради България

19 Май 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Тези избори са изключително важни и не бива да бъдат загубени, заради бъдещето на Европа и заради България. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов по време на основното предизборно събитие на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Победата обича смелите. Тези избори са изключително важни и не бива да бъдат загубени, заради бъдещето на Европа и заради България“, посочи той. По думите му без европейската солидарност и подкрепа нямаше как да България да постигне тези успехи в регионалната политика и инфраструктурата.
„Това е бъдещето, но това бъдеще е възможно, ако съберем сили да изпратим повече евродепутати в ЕП,“ заяви той. Според него кандидатите на ГЕРБ и СДС за представители в ЕП са образовани, диалогични, хора, които ще се борят за националните интереси. „Нека на 26 със сила на духа да постигнем подкрепа“, заяви Димитър Николов.
„Ние сме длъжни след една седмица да успеем и победим, не защото ГЕРБ не е губила избори, а тъй като тези избори са изключително важни и не бива да бъдат загубени заради бъдещето на Европа, заради България, заради българските региони. Да знам това не са избори за местна власт, това не са избори за национален парламент. Без европейската солидарност и подкрепа ние нямаше как да решим натрупаните дългогодишни проблеми, свързани с инфраструктурата“, каза още Николов. Според него в следващия програмен период Томислав Дончев е обещал по-голяма самостоятелност при разпределянето на евросредства. „Това бъдеще е възможно, ако съберем сили и смелост и изпратим по-голямата част от нашата листа в Брюксел“, обясни Николов и уточни, че кандидатите са хора на изпълнените обещания. „За бъдещето на обединена Европа тя има нужда от нашата конкретна, целенасочена подкрепа. Нека се вдъхновим от енергията и работата на нашия премиер г-н Борисов“, посочи още Николов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Румен Христов, СДС: Изправени сме пред избори, които ще спечелим

Европейски избори 2019: Румен Христов, СДС: Изправени сме пред избори, които ще спечелим

19 Май 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Изправени сме пред избори, които ще спечелим. Това каза председателят на СДС Румен Христов по време на основното предизборно събитие на ГЕРБ, предаде репортер наАгенция „Фокус“.„Изправени сме пред избори, които ще спечелим, защото имаме прекрасна листа, с еврокомисар, петима евродепутати, които показаха на Европа как да работи“, посочи той. Ще спечелим, защото имаме най-добрият кандидат на ЕК - г-н Вебер“, добави той. "Благодаря на г-н Борисов, че благодарение на него се обединиха двете политически сили ГЕРБ и СДС. Благодаря на ГЕРБ и г-н Борисов, който за много кратък период време приключи дебата и сключихме това споразумение. Благодаря за нещата, които ще прави и г-н Вебер“, допълни той
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Томислав Дончев, ГЕРБ: Днес трябва да бъдем по-добри, отколкото сме били вчера

Европейски избори 2019: Томислав Дончев, ГЕРБ: Днес трябва да бъдем по-добри, отколкото сме били вчера

19 Май 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Днес трябва да бъдем по-добри, отколкото сме били вчера. Това каза заместник-министър председателят Томислав Дончев по време на основното предизборно събитие на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Първо бих искал да говоря за Европа“, посочи Дончев и обърна внимание, че е имало времена, в които е имало разруха и войни. „Сега е друго време. Сега е време да изграждаме, да надграждаме Европа, да я правим по-силна, да я правим по-сигурна. Освен благоденстваща, социална, аз искам Европа да бъде по-дръзка, да се мери във всичко с нашите глобални приятели. Недейте да слушате тези, които ни обясняват, че Европа е стара, и е загубила хъс. Докато Европа има дръзка цел, докато Европа се развива, тя е млада“, каза Дончев.
„Имаше времена не много отдавна, когато в България имаше разруха, когато не се създаваше нищо ново, а изграденото се разграбваше. Имаше времена на смут, на разкол. Надявам се тези времена да са минали отдавна. Сега е време да се гради и надгражда България. Като казвам да се гради нямам предвид само пътища, железници, училища, детски градини, паркове и лаборатории“, посочи още Дончев. Според него трябва да се фокусира гражданската енергия на едно място. „Не слушайте тези, които ни обясняват, че България би тръгнала по-бързо напред, като се движи назад. Едва ли някой тук се съмнява, че ние тук сме най-добрите, но имаме опит“, подчерта той.
„Имаме опит, имаме експертиза. Това не е достатъчно“, изтъкна той и подчерта, че е важно доверието. „Доверието е тази тънка нишка, която свързва гражданина и държавата, ако тя се скъса, не сме държавници, а самозванци. Днес трябва да бъдем по-добри, отколкото сме били вчера“, каза Дончев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Владислав Горанов: Има алтернатива, но не е по-добра от ПП ГЕРБ

Европейски избори 2019: Владислав Горанов: Има алтернатива, но не е по-добра от ПП ГЕРБ

19 Май 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Има алтернатива, но не е по-добра от ПП ГЕРБ. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на основното предизборно събитие на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Само за 5 години БВП е нараснал с 40 на 100. Положителна тенденция се наблюдава, спрямо предходното четвъртмесечие. Предвидихме увеличение на минималната работна заплата на 650 лв. и стриктно работим за това“, посочи той. „Предложихме мерки за връщане на деца в училище, само за две години върнахме 42 хил. деца. До края на 2021 ще се работи само на последните 82 км. от Велико Търново до Търговище“, допълни Горанов.
„Използването на лъжата в политиката не е помогнало на никого. Това е престъпление срещу поколенията. Искам да завърша с това - алтернатива има, но не е по-добра от ПП ГЕРБ и това, което трябва тя да даде“, добави той.
Събитието се провежда в зала „Арена Армеец“ в присъствието на хиляди активисти на партията. То започна с изпълнение на българския и европейския химн. Специален гост е кандидатът на ЕНП за председател на следващата Европейска комисия Манфред Вебер.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ представя водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер в столичната „Арена Армеец“

ГЕРБ представя водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер в столичната „Арена Армеец“

19 Май 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ представя водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер в столичната „Арена Армеец“. В предизборното събитие ще участват над 14 000 членове и симпатизанти на ГЕРБ от всички областни структури на партията в цялата страна, ръководството на ГЕРБ, народни представители, министри, общински съветници, кметове и председатели на общински съвети от ГЕРБ, както и кандидатите за евродепутати от листата на ГЕРБ и СДС. Началният час на събитието е 13.00 часа.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: ГЕРБ ще проведе основното си предизборно събитие в зала „Арена Армеец“

Европейски избори 2019: ГЕРБ ще проведе основното си предизборно събитие в зала „Арена Армеец“

19 Май 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
София. ПП ГЕРБ ще проведе основното си предизборно събитие в зала „Арена Армеец“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Специален гост на събитието ще бъде кандидатът на ЕНП за председател на следващата Европейска комисия Манфред Вебер. В предизборното събитие ще участват над 14 000 членове и симпатизанти на ГЕРБ от всички областни структури на партията в цялата страна, ръководството на ГЕРБ, народни представители, министри, общински съветници, кметове и председатели на общински съвети от ГЕРБ, както и кандидатите за евродепутати от листата на ГЕРБ и СДС.
Началният час на събитието е 13.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.