НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Над 1,5 млрд. лв. е проектобюджетът на Столична община за 2019 г. (ОБЗОР)

Над 1,5 млрд. лв. е проектобюджетът на Столична община за 2019 г. (ОБЗОР)

7 Декември 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
София. Над 1,5 млрд. лв. е проектобюджетът на Столична община за 2019 г. Той беше представен от кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Дончо Барбалов. 550 млн. лв. са средствата, предвидени за транспорт и транспортна инфраструктура, най-голяма част от които ще отидат за изграждането на третия лъч на метрото – 307 млн. лв. Инвестиция в новите автобуси и трамваи ще е 133 млн. лв., като с близо 33 млн. лв. ще се закупят нови 13 трамвая, а 100 млн. лв. ще бъдат дадени за нови автобуси. За изграждане на основни улици и булеварди са предвидени 51,3 млн. лв., като те ще бъдат разпределени между 15 основни обекта, сред които бул. „Монтевидео“, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ и др. Над 250 млн. лв. ще отдели Общината за почистване на междублокови пространства, а около 21 млн. лв. - за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени за рекултивацията на старите депа. 400 хил. лв. ще отидат за закупуване на нова мобилна станция за измерване на чистотата на атмосферния въздух. Около 18 млн. лв. ще се инвестират в реконструкция на паркове, сред които „Западен парк“, „Южен парк“, „Сверен парк“, „Борисова градина“ и др. Над 600 хил. лв. ще бъдат дадени за Зоологическата градина. В изграждане на улично осветление ще се инвестират 4,5 млн. лв., а 8 млн. лв. ще отидат за канализация и за язовири.
През 2019 г. Столична община ще увеличи средствата за образование, като те ще са в размер на 68 млн. лв. От тях 19 млн. лв. ще бъдат отделени за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини в кварталите „Манастирски ливади“, „Изток“, „Кръстова вада“, „Нови Искър“, район „Студентски“, „Горна баня“, „Овча купел“, „Подуяне“ и др., а над 9 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане на нови физкултурни салони в седем училища.
5,6 млн. лв. ще инвестира Общината в консервацията и реставрацията на две минерални бани – в кв. „Банкя“ и в кв. „Овча купел“. А 550 хил. лв. ще бъдат дадени за основен ремонт на Кукления театър, като са одобрени и първите средства за старта на изграждане на Център за съвременно изкуство.
Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че бюджетът не е предизборен, защото не се предвиждат сериозни увеличения. Промени в данъците, извън приетите от парламента, ще има само за моторните превозни средства и за жилищата в курортните зони. Зам.-кметът Дончо Барбалов обясни, че за около 1/3 от собствениците на автомобили данъкът ще намалее, а за собствениците на стари коли данъкът ще се увеличи. „Но ако намалението при новите като средства е доста по-голямо, то данъкът на старите ще се увеличи с около 5-10 лв.“, заяви той и обясни, че се работи по това да се пусне онлайн калкулатор, с който всеки ще може да изчисли какъв данък ще трябва да плати за автомобила си през 2019 г.
„Продължаваме инвестициите в града и осигуряваме подобряване качеството на живот във всички райони. Бюджетът не е самоцел, а инструмент, за да осигурим развитие на икономиката в София и грижа за различните социални групи“, каза Фандъкова. Тя обясни, че след две седмици всеки зам.-кмет ще представи детайлно своята програма.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Проектът за бюджет на Столична община не е предизборен, той не предвижда сериозни увеличения

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Проектът за бюджет на Столична община не е предизборен, той не предвижда сериозни увеличения

7 Декември 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за бюджет на Столична община не е предизборен, той не предвижда сериозни увеличения. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на проект за бюджета на Столична община за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Бюджетът не е самоцел, той е инструмент, за да осигурим развитие на икономиката в града и грижа за различните социални групи. След две седмици всеки зам.-кмет ще представи детайлно своята програма“, заяви Фандъкова.
На въпрос дали бюджетът е предизборен, кметът на София отговори: „Проектът за бюджет не е предизборен, защото не предвижда сериозни предизборни увеличения. Политиката ни по отношение на бюджета е последователна, защото само чрез последователна работа може да се постигат резултати без значение дали има или не избори“.
„Тежък и сериозен е въпросът за качеството на ремонтите. Поставяла съм много остро въпроса неведнъж на форуми на Камарата на строителите. Прекратявала съм много договори както с фирми, така и с надзорни компании и ако се наложи, ще продължим да правим това. И вчера, и днес г-н Барбалов е на ключовия за нас обект на ул. "Граф Игнатиев“, каза още Фандъкова.
Тя посочи, че най-много от всички в града желае да има „черен списък“ за строителни фирми, но уточни, че законът не предвижда такъв. „Проблемът е сериозен и той е в целия строителен бранш. Но ние сме длъжни да спазваме закона и единствената възможност, която залагаме, е да не се допускат фирми, които са включени в списъка на Агенцията за обществени поръчки за прекратени договори. Ще продължим да правим това, да спазваме закона и да избираме фирмите само и единствено по Закона за обществените поръчки“, каза Фандъкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: През 2019 г. предвиждаме 68 млн. лв. за образование и над 5,6 млн. лв. за култура

Кметът на София Йорданка Фандъкова: През 2019 г. предвиждаме 68 млн. лв. за образование и над 5,6 млн. лв. за култура

7 Декември 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. През 2019 г. предвиждаме 68 млн. лв. за образование и над 5,6 млн. лв. за култура. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на проект за бюджета на Столична община за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„68 млн. лв. предвиждаме за образование – 19 млн. лв. отделяме за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини в кварталите „Манастирски ливади“, „Изток“, „Кръстова вада“, „Нови Искър“, район „Студентски“, „Горна баня“, „Овча купел“, „Подуяне“ и др.“, каза още Фандъкова и обясни, че над 9 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане на нови физкултурни салони в седем училища.
„5,6 млн. лв. ще инвестираме в консервацията и реставрацията на две минерални бани – в Банкя и в Овча купел. 550 хил. лв. ще дадем за основен ремонт на Кукления театър, като са одобрени и първите средства за старта на изграждане на Център за съвременно изкуство“, заяви Фандъкова и посочи, че 8 млн. лв. ще отидат за канализация и за язовири. „Продължаваме инвестициите в града и осигуряваме подобряване качеството на живот във всички райони на града“, заяви тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Размерът на проектобюджета на Столична община за 2019 г. е над 1,5 млрд. лв.

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Размерът на проектобюджета на Столична община за 2019 г. е над 1,5 млрд. лв.

7 Декември 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Размерът на проектобюджета на Столична община за 2019 г. е над 1,5 млрд. лв. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на проект за бюджета на Столична община за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не залагаме увеличение на данъците, извън промените, направени вече от законите в Народното събрание. Ще предложим на Общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за курортните жилища“, обясни Фандъкова. Тя посочи, че от 2012 г. до 2017 г. са събрани почти 184 млн. лв. повече собствени приходи.
„Заложената капиталова програма на Столична община е 551 млн. лв., от които 58% са средства, които осигурихме от европейските програми – 324 млн. лв. Последователно в последните години реализираме основни приоритети, като на първо място е екологията – подобряване чистотата на въздуха и чистотата в града. Догодина предстои да пуснем и третата линия на метрото, като това е най-големият проект на Общината догодина. 133 млн. лв. е инвестицията в новите автобуси и трамваи. Общо за транспорт и транспортна инфраструктура залагаме 550 млн. лв., от които 51,3 млн. лв. са за изграждане на основни улици и булеварди, като включваме 15 по-големи обекта, сред които бул. „Монтевидео“, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ и др.“, обясни столичният кмет.
Фандъкова посочи, че 38 млн. лв. са заложени за ремонт и поддръжка на територията на цялата Община, а 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестициите за изграждане на улично осветление. По думите й за втория и третия лъч на метрото ще бъдат дадени 307 млн. лв. „С близо 33 млн. лв. закупуваме 13 нови трамвая, а заедно със „Столичен автотранспорт“ инвестираме около 100 млн. лв. за нови автобуси. Над 250 млн. лв. отделяме за почистване на междублокови пространства, а над 21 млн. лв. за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа. 400 хил .лв. отделяме и за закупуване на мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха. Около 18 млн. лв. инвестираме в реконструкция на паркове – „Западен парк“, „Южен парк“, „Сверен парк“, „Борисова градина“ и др.“, каза още тя. Кметът обясни, че над 600 хил. лв. ще бъдат дадени и за Зоологическата градина.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов ще представят проекта за бюджет на Столичната община за 2019 г.

София: Кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов ще представят проекта за бюджет на Столичната община за 2019 г.

7 Декември 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов ще представят проекта за бюджет на Столичната община за 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Пресконференцията ще се състои в Първа зала на Столичната община в 11.00 часа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.