Афганистан ще е с 3 жени и трима мъже на Олимпийските игри в Париж в до голяма степен символична стъпка, а нито един талибански служител няма да бъде допуснат във френската столица, заявиха от Международния олимпийски комитет.

От централата уточниха, че отбор с равенство между половете е послание както към Афганистан, който под управлението на талибаните е ограничил достъпа на жените и момичетата до спортове и фитнес зали, така и към останалия свят.

Ръководителят на националния олимпийски комитет (НОК) на Афганистан, признат от МОК, така и неговият генерален секретар в момента са в изгнание, казаха от световната централа.

"Ние работим с президента на НОК и с генералния секретар, които признаваме в изгнание, от известно време. Дадохме да се разбере, че искаме екип с равенство между полове и го постигнахме", подчерта говорителят на МОК Марк Адамс на пресконференция.

Талибаните, които твърдят, че зачитат правата на жените в съответствие с тяхното тълкуване на ислямския закон и местните обичаи, затвориха гимназиите за момичета, наложиха ограничения за пътуване на жени без придружител мъж и ограничиха достъпа до фитнес зали, откакто заеха властта през август 2021 година.

Адамс допълни, че нито един талибански служител няма да бъде акредитиран за Игрите.

"Няма да има място за афганистанските власти, талибаните, в самия Париж. Никой представител на властите, на талибанското правителство, няма да бъде акредитиран за Олимпийските игри през 2024-а", каза той.

МОК заяви наскоро, че води разговори както с афганистанския НОК, така и със спортните власти с цел да се отменят настоящите ограничения върху достъпа до спорт за жени и млади момичета в Афганистан.

Мъжете от Афганистан ще се състезават в лека атлетика, плуване и джудо в Париж, а жените ще участват в състезания по лека атлетика и колоездене.

През февруари експерт от ООН описа незачитането на правата на жените и момичетата от страна на талибаните като "несравнимо в света" и каза, че тяхното превземане е изострило високото разпространение на основано на пола насилие срещу жени и момичета.

МОК наказа НОК на Афганистан през 1999-а и страната не бе допусната до Игрите в Сидни през 2000 година. Афганистан беше възстановен като член на олимпийската централа през 2001-а.