Зоуи Хобс стана първата спринтьорка от Нова Зеландия, класирала се за 100 метра на Олимпийски игри от почти 50 години, като постави личен рекорд и спечели първото място в дисциплината на турнир по лека атлетика в Швейцария.

25-годишната състезателка бяга за 10.96 секунди в сериите в Ла Шо-дьо-Фон, преди да пресече първа финала с 11.13 секунди.

Последната новозеландска спринтьорка, която бяга на Олимпийски игри 100 метра, е Сю Джоует през 1976 година в Монреал.

"Когато видях времето не можах да повярвам. Не мислех, че ще бягам толкова бързо, особено като се имаха предвид условията. Вятърът бе много силен и насрещен. Изобщо не мислех, че ще участвам на полуфиналите в жегата. Беше малко шокиращо, когато видях времето ми", коментира тя след надпреварата.

Хобс, която започна европейския си сезон на Диамантената лига миналата седмица в Лозана, каза, че е облекчена, че е постигнала квалификационната норма за Париж 2024 преди Световното първенство, което започва следващия месец в Будапеща.

"Това сваля огромна тежест от плещите ми и прави голяма разлика за останалата част от сезона. Сега не е нужно да преследвам време. Мога да се съсредоточа върху това, от което се нуждая, за да стигна до световния връх", добави тя.