Международният олимпийски комитет (МОК) забрани на спортистите от Русия и Беларус да участват в парада по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024. Това бе потвърдено от Джеймс Маклауд, директор на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на МОК.

"Руските и беларуските спортисти няма да участват в парада на нациите, но те ще имат възможност да присъстват на церемонията по откриването на Игрите", уточни Маклауд.

Медалите на състезателите от двете държави няма да се вземат предвид в генералното класиране по отличия на Олимпийските игри в Париж.

Към днешна дата 12 спортисти с руски паспорти са се класирали за най-голямото спортни събитие.

"12 спортисти с руски паспорти и 7 от Беларус имат квоти за Игрите до момента - коментира Маклауд. - Максимум 55 руски и 28 беларуски състезатели могат да се класират за Олимпийските игри в Париж. Нашите експерти предполагат, че 36 неутрални спортисти с руски паспорти и 22 с беларуски паспорти все още имат шанс за квоти".

Международният олимпийски комитет (МОК) няма да изисква от руските и беларуските спортисти да подписват документ, осъждащ специалната военна операция в Украйна.

"Що се отнася до условията за участие на отделни неутрални спортисти, отговорът е прост - не, няма да искаме от спортистите да подпишат нещо в допълнение към това, което подписват всички останали. Както си спомняте, МОК промени условията за участие на Игрите през Париж, като молим всички да се съгласят с мирната мисия на Олимпийското движение на МОК. Това се отнася за всеки спортист, който отива на Игрите, и всяко акредитирано лице", каза Маклауд.