Петър Стойчев е избран от World Aquatics в екипа на Техническия комитет по плуване за Олимпийските игри в Париж.

Той е първият българин с номинация за тази роля от Международната федерация по плуване.

Стойчев тръгва към петото си участие под петте кръга след четири пъти като състезател.

Петър Стойчев бе избран от Международната федерация по плуване (World Aquatics) да бъде част от екипа на Техническия комитет по плуване на Олимпийските игри в Париж. За първи път българин е номиниран в тази роля за най-големия спортен форум.

"За мен е чест и отговорност да представлявам България в тази роля на Олимпийски игри. Приемам номинацията от World Aquatics като голямо признание и за мен, и за страната ни. Благодаря на Международната федерация по плуване, на Българска федерация плувни спортове и на всички, които ме подкрепиха", заяви Петър Стойчев.

Той е носител на Световната купа по плувен маратон 11 поредни години (от 2001 до 2011 г.) и е признат за най-успешния състезател в света по плувен маратон. Световен шампион по плуване на 25 км в открити води в Шанхай през 2011 г. Петър Стойчев е първият българин, приет в Международната зала на плувната слава в САЩ.

Петър Стойчев участва четири пъти на Олимпийски игри като състезател. В Сидни 2000 и Атина 2004 стартира на 400 и 1 500 м свободен стил. Той е знаменосец на България на Олимпийските игри в Пекин 2008. Завършва на 6-о място в олимпийското маратонско плуване. Класира се и на четвърти Олимпийски игри, а в Лондон 2012, малко преди да навърши 36 г., финишира 9-и в плуването на 10 км в открити води.

През 2024 г. в Париж Стойчев ще участва на петите си Олимпийски игри, но вече в нова роля край олимпийския басейн - като част от екипа на Техническия комитет по плуване към World Aquatics.