Властите в Париж отмениха днешните тестови плувни състезания в река Сена за Олимпийските игри през слеващото лято заради опасения за качеството на водата, се казва в съобщение, публикувано на страницата на префектурата Ил дьо Франс в Туитър. Днес във френската столица трябваше да се проведат състезания по паратриатлон.

"След среща за качеството на водата тази сутрин бе решено да се отменят всички планирани за днес състезания по плуване като предпазна мярка, за да не се застрашава здравето на спортистите", се казва в изявлението.

Решението е взето поради несъответствия между резултатите от лабораторните анализи на водата от Сена и изследванията на водни проби с помощта на високочестотни анализатори.

На 6 август Международната федерация по плуване отмени Световната купа в открити води в Париж поради прекомерно замърсяване на Сена. Тези състезания всъщност бяха тестови преди Олимпийските игри догодина. Кметството на Париж по-рано увери, че предприема засилени мерки за почистване на водата в реката и обеща да направи Сена отново подходяща за масово къпане през 2025-а.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август следващата година. Церемонията по откриването ще се състои на река Сена, където националните отбори ще плават с лодки през центъра на френската столица.