Два големи региона на Франция се обединяват в опит за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2030 година, съобщава АП.

Регионите Оверн-Рона-Алпи и Прованс-Алпи-Лазурен бряг обявиха, че желаят да подадат обща кандидатура до Международния олимпийски комитет. Ходът идва след консултация с началника на френския олимпийски комитет.

Париж ще е домакин на Летните олимпийски игри догодина от 26 юли до 11 август. Франция е приемала Зимните игри 3 пъти - през 1924, 1968 и 1992 година. Град Анси загуби надпреварата за Зимните игри през 2018-а.

"Зимните олимпийски и параолимпийски игри във Франция през 2030 година са огромна възможност да надградим инерцията на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж 2024, и предлагат невероятни перспективи за френския спорт, и за нашите спортисти", каза Давид Лапартиен, който оглави Олимпийския комитет на Франция в края на юни.

Той официално ще поиска от МОК и комисията му за бъдещите градове-домакини да започне официален диалог с оглед изготвяне на документите за кандидатстване. Всяка съвместна кандидатура ще се нуждае от подкрепата на френската държава.

Освен Франция, Швеция също изрази интерес към приемане на Игрите през 2030 година.