Олимпийският огън за Игрите в Париж бе запален преди минути в античния град Олимпия, Гърция. Заради облачното небе в мястото на провеждането на първите Олимпийски игри разгарянето на огъня не успя да стане чрез слънчевите лъчи, каквато е античната традиция, а бе осъществено с резервния пламък, който бе запазен на генералната репетиция вчера.

Гръцката актриса Мари Мина, изпълняваща роля на върховна жрица, запали огъня за старта на щафетата му от Гърция към Франция. Tя ще предаде пламъка на първия факлоносец - олимпийският шампион по гребане Стефанос Дускос, на древния олимпийски стадион за началото на 11-дневната щафета около Гърция. По-късно в Атина пламъкът ще бъде предаден на организаторите в Париж на 26 април, преди да прекара нощта във френското посолство в гръцката столица и на следващия ден да отпътува за Франция на борда на кораба "Белем".

"В тези трудни времена, в които живеем, с войни и конфликти, хората са заливани от омраза, агресия и негативни новини. Търсим нещо, което да ни събере заедно, нещо, което ни дава надежда. Олимпийският огън, който запалихме днес, е символ на тази надежда", каза президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Олимпийският огън ще пристигне в Марсилия на 8 май, а на церемонията се очаква да присъстват 150 000 души, преди френската част от щафетата да започне. Тя ще продължи 68 дни, а кулминацията предстои със запалването на олимпийския пламък на церемонията по откриването на Игрите на 26 юли.