Олимпийският огън преди откриването на Летните игри в Париж ще премине покрай мястото на ислямистката атака през 2015-а година - точно срещу концертната зала "Батаклан", както и покрай Мемориала Шоа като част от маршрута си в града, обяви кметицата на френската столица Ан Идалго.

"Този факел е послание за мир, послание за приятелство между народите, което трябва да е още по-силно във време, когато светът е в толкова тежко състояние“, каза градоначалничката пред телевизия France 2 TV.

Тя говори от родното място на Игрите в исторически план - планината Олимпия, Гърция, където пламъкът бе запален и ще бъде отнесен в Марсилия на 8 май. След това щафетата с огъня постепенно ще се приближава към Париж преди церемонията по откриването на 26-и юли. В Париж факелоносците ще минат и покрай исторически забележителности като площад "Плас дьо ла Конкорд" и Народното събрание, през работническите квартали, включително Белвил или Порт дьо ла Шапел на изток и на север, допълни тя.

Самото кметство на града, което ще е домакин на пламъка на 14 юли, когато Франция празнува Деня на Бастилията, ще остане отворено през цялата нощ и посетителите и гражданите ще могат да видят този символ на братството между всички хора по света, заяви Идалго.

Въпросният Мемориал Шоа е посветен на еврейската история по време на Втората световна война и е музей на Холокоста в Париж. Сградата се намира в 4-ти район на града, в квартал Маре, който е бил населен с еврейско население към началото на Втората световна война.