Утрото на първите дни на 2024 донесе добри новини. Така започва своя отчет №8 кметът на район "Искър" в София - Ясен Русев, предава "Фокус".

Ето какво пише той в официалната си Facebook страница:

По повод одобрено финансиране на "Проектни предложения по Програма за изграждане на нови и основен ремонт на съществуващи спортни площадки в държавните и общинските училища", към Министерството на образованието и науката, в район "Искър" имаме два спечелени проекта! Предстои изграждане на две нови комбинирани спортни площадки, находящи в дворовете на 108 СУ "Никола Беловеждов" и 68 СОУ "Акад. Н. Обрешков".

Районната администрация изготви инвестиционен проект за изграждане на нова спортна площадка в двора на 150 ОУ "Цар Симеон Първи", във връзка с кандидатстване на училището по същата програма.

По искане на живущите в кв. "Абдовица" и районната администрация е проведена процедура за Изменение на плана за регулация и застрояване на УПИ I "за озеленяване" и създаване на нов УПИ I "за озеленяване и параклис". В тази връзка е получена заповед на главния архитект на Столична община, с която се одобрява гореописаният проект. Предстои проектирането на параклиса.

Беше отстранен проблем с провиснал кабел до бл. 170, като започна подробна проверка на ситуирането и на останалите кабели в района.

Изготвиха се писма до всички експлоатационни дружества за представяне на инвестиционните им програми на територията на район "Искър" за 2024.

Проведена работна среща с представител на Софийска вода, на която се коментира възможността за бърза и лесна съвместна работа и отстраняване на аварии.

Проведени срещи с управителните органи на сдруженията на собствениците в сгради от двата списъка (одобрени и резервен) по процедурата за саниране на жилищни сгради.

Бяха премахнати графитите, чрез пребоядисване на откритата сцена в парка до районната администрация.

Стартирана е процедура на създаване на електронен регистър на общинската собственост, разделен на частна общинска и публична общинска собственост, който ще доведе до по-голяма яснота на състоянието им, както и конкретика за бъдещи действия и проверки.

Подготовка и организация на Великия Богоявленски водосвет. Посрещнахме всички 45 скачача, както и повече от 5000 гости и официални лица, заедно с които отпразнувахме Йордановден, на езерото в кв. "Дружба 1". Поздравих лично 20-годишния Любомир Мутафчийски - щастливецът, който спаси кръста от студените води на езерото.

Оставам на разположение!", отбелязва още районният кмет Ясен Русе.