Проблемът с неработещите лифтове на Витоша е изцяло дело на ГЕРБ. Лидерите на тази партия трябва да се научат да поемат отговорност. Това написа кметът на София Васил Терзиев в личната си страница във Facebook.

Ето какво още добави кметът Терзиев:

Поели сме ангажимент до края на мандата ни да има поне един работещ лифт на Витоша. Помним обещанията си. Не сме спирали да работим, и то за доста по-всеобхватно решение, а не на парче. Търсим и възможности за решение, което включва и Симеоновския лифт, освен Драгалевския и цялостна модернизация на инфраструктурата на планината.

Фокусирани сме върху това какво е нужно да се направи, за да имаме модерни съоръжения и добра свързаност на града с планината. Това включва разговори на всички страни, анализ на всички правни възможности, за да видим къде е сечението между идеалното и възможно. Столична община е в състояние да възстанови Драгалевския лифт със собствени средства, но стремежът ни е да направим по-мащабна модернизация на инфраструктурата на Витоша. Скоро ще се види дали разговорите със собствениците биха ни помогнали да осъществим тази си амбиция.

Днес чухме доста художествени измислици на тема Витоша и поредната порция отказ от носенето отговорност от ГЕРБ чрез прехвърляне на вина за нещо, което те са сътворили. Застинали сме в 2007 г., когато лифтовете на Витоша са продадени с един напълно формален договор от 7 страници.

Договорът е подигравка със София и столичани.

Приватизационният договор на столичното “Въжени линии" ЕАД с всички негови имоти и съоръжения съдържа абсолютния минимум задължения, допустими по Закона за приватизация и следприватизационен контрол и накратко казва - “вземай го това, прави каквото искаш с него и не ме занимавай". И добавя: “няма инвестиции, трупаш задължения, разпродаваш имоти - не ме интересува. Не носиш отговорност и за това". Какъв резултат са очаквали от подхода си през 2007 година партийците на ГЕРБ, които гръмко даваха управленски съвети тази сутрин?

Днес се налага да водим разговор как за 6 месеца ние не сме успели да поправим неща, за които предишните управляващи са имали 35 х 6-месечия да проконтролират и поправят и на първо място - да не ги допуснат изобщо! Ние знаем какво трябва и не трябва да правим за да защитим интереса на софиянци.

Приватизационният договор на “Въжени линии" ЕАД обаче поставя не малко въпроси. Част от тях са: колко грамотен юрист трябва да осигуриш и какъв държавник трябва да си за да не прецениш колко НЕзащитени са интересите на хората, когато полагаш подписа си под подобен договор, и каква ще бъде цената на бездействието ти по отношение интересите на София и софиянци в следващите 191 месеца?"