Скулптура "Сърцето пътува" ще бъде поставена на столичния площад "Вацлав Хавел", съобщиха от СОС. Столичният общински съвет ще разгледа предложение на зам.-кмета по култура Яна Генова и кмета на район "Средец" Трайчо Трайков за поставяне на скулптура "Сърцето пътува" на проф. Курт Гебауер в памет на Вацлав Хавел на едноименния площад в София. 

Авторът е създател и на характерния проект в Прага, "Сърце" в памет на Хавел. Инициативата е подкрепена с подписка от множество граждани, като средствата за изграждането, поставянето и последващата поддръжка ще бъдат осигурени от гражданското сдружение "Сърцето пътува". Столичната община също ще се включи с финансиране от 15 000 лева. 

През 2020-а година, с решение на градския парламент пространството между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и улиците "Шипка" и "Асен Златаров" бе именувано на първия чешки президент и предводител на страната по демократичния път след разделянето на Чехия и Словакия. Районната администрация обнови площада с цел той да е място за малки градски събития, концерти, изложби. В допълнение на това, сега се предвижда да бъде поставено интерактивно сърце в подножието на съществуващото дърво на площада.

На предстоящото заседание на градския парламент ще бъде обсъдени и именуване на площад на Патриарх Кирил в столичния район "Оборище". През 1943-а година той изиграва главна роля в координирането на действията на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. На 10-и май 1953-а година е избран за софийски митрополит  и първи български патриарх след Св. Патриарх Евтимий.

на 16 май, общинските съветници ще гласуват и предложение за поставяне на барелеф на арх. Наум Торбов върху фасадата на Централните хали. Сградите, проектирани от него и до днес са знакови за архитектурата на столицата като Софийската градска художествена галерия и сградата, в която се помещава Главното мюфтийство.