Кметът Терзиев обяви, че стартира кампания за почистването на графитите по сградите, като началото бе дадено днес със сградата Националния дворец на културата. Градоначалникът на София заяви, че за любителите на уличното изкуство ще бъдат създадени специални места, където то да може да бъде практикувано. 

"Да рисуваш със спрей върху фасадите на обществени и жилищни сгради може да бъде изкуство, но може и да е обикновен вандалски акт", пише Васил Терзиев в своя Facebook профил.

"Разликите между графити и драсканиците са видими. Искаме да ограничим вандализма и да развием изкуството, и то да бъде част от облика на града ни. Да превърнем София в столица на градското изкуство", категоричен бе той.

Терзиев заяви, че проектът за създаването на "легални места" за практикуване на този вид изкуство ще бъде съгласуван с графити организациите. 

"С решение на Столичния общински съвет, през февруари 2023 г. са одобрени няколко пространства за разполагане на специални стени, но такива до момента не са изградени. Единствените свободни зони за графити са подлезите на естакадата около гара “Подуяне" и стените под моста “Чавдар", където този уикенд се провежда графити фестивалът Sofia Urban Art. Ще анализираме одобрените локации в някои паркове и градини в София и в диалог с графити организациите ще набележим допълнителни. Така ще разширим възможностите за артистите да изразяват себе си, без да се притесняват, че извършват нещо нередно и нарушават закона", обясни кметът.

Почистването на обществените сгради ще продължи с подлези, стени и фасади на други сгради. Освен това ще бъде засилен контролът и видеонаблюдението на вече почистените места.