С решение на Столичния общински съвет на площад "Вацлав Хавел“ в София ще бъде поставена скулптура "Сърцето пътува“.  Инициативата е на гражданската организация "Софийски дискусионен форум“ и е в памет на Вацлав Хавел. Изработването на скулптурата е поверено на чешкия скулптор Курт Гебауер. Проф. Гебауер е личен приятел на Вацлав Хавел и автор на организацията на пространството и скулптурата "Сърце за Хавел“ в пиацетата на Народния театър в Прага, съобщиха от СТолична община.

Както е известно, от 2020 година пространството между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви“ , ул. "Шипка“ и ул. "Проф. Асен Златаров“ носи името на Вацлав Хавел. Осъщественият от район "Средец“ проект за обновление на площада го превърна в средище за малки градски събития – концерти, изложби, театрални представления.

Пространството ще бъде допълнено от скулптурата, която ще бъде поставена в подножието на съществуващия ясен. Предложението бе внесено от кмета на район "Средец“ Трайчо Трайков и зам.-кмета на Столичната общини в направление "Образование, култура, наука и културно многообразие“ Яна Генова.