Със спирането на Симеоновски лифт собственикът на лифтовете "Витоша ски“ нарушава приватизационния договор. Това е напълно нова ситуация, която

задължава Столична община да наложи предвидената по договор неустойката

в размер на 8,3 млн. лв. Веднага след налагане на санкцията следващата стъпка, която трябва да се предприеме е разваляне на приватизационния договор и връщане на лифтовите съоръжения на общината. Това заявиха общинските съветници от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, Прошко Прошков, Антон Хекимян и Мирослав Боршош, предава репортер на "Фокус".

"За пръв път нямаме нито едно работещо лифтово съоръжение, което означава, че за  пръв път имаме фрапиращо неизпълнение на договора. Това дава възможност общината да развали приватизационния договор. 

Приватизаторът ще се окаже в ситуацията на хитрата сврака с двата крака“, обясни Георги Георгиев.

"Още в понеделник свиквам извънредно заседание на Надзорния съвет на Столичната общинска агенция по приватизация. Внасяме доклад за налагане

на санкцията от 8,3 млн. лв. на "Витоша ски“ и предприемане на действия по разваляне на договора“, заяви Прошко Прошков.

"Обоснованите ни опасения са, че групата на "Промяната“ в София защитават интересите на приватизатора. Нищо друго не може да обясни напълно невярното твърдение на председателя на общинския съвет Цветомир Петров, че срокът за следприватизационен контрол е изтекъл. Това е лъжа. Срокът е 25 години, а именно до 2032 г.“, каза Георги Георгиев

Той припомни, че решението за приватизацията на лифтовете на Витоша е взето на 26 юли 2007 г. от Столичния общински съвет.

"Припомняме датите заради опитите на Васил Терзиев да използва всеки повод да прави предизборната кампания на "Промяната“. Към тази дата партия ГЕРБ няма нито един съветник в общинския съвет“.

"Проблемът в момента е в бездействието и в незнанието на новите управляващи. Освен да се пишат публикации във фейсбук, трябва да се четат и документи. До момента Васил Терзиев и Цветомир Петров повтарят защитната теза на приватизатора и обясняват, че нищо не могат да направят, което категорично не е вярно“, добави Георги Георгиев.

Общинските съветници припомниха, че "Витоша ски“ са правили опити да спрат Симеоновския лифт и по времето на кмета Фандъкова, но тя никога не го е допускала. "След разговори с Фандъкова, собствениците рязко сменяха поведението си, намираха резервни части и лифтът тръгваше“.

"В момента Терзиев обещава, че единственото, което ще направи е да възстанови Драгалевския лифт. Това, което удобно пропусна да спомене, че всички заповеди за възстановяването му и спечелване на всички дела в съда срещу "Витоша ски“, беше направено лично от Фандъкова и екипа ѝ“, каза Георги Георгиев.

"Сега видяхме една хвърчаща бележка на английски език от поддържаща фирма, в която се казва, че лифтът е в лошо състояние и поддръжката му е икономически неизгодна. Призовавам новото ръководство в лицето на Васил Терзиев да проявява повече мнителност и да не приема подобни скалъпени "извинителни бележки“.

На 29 декември тази година във фейсбук статус Терзиев заявява, че е изненадан, че лифтът не работи. Настояваме да спре да се изненадва и да обясни, какво свърши от тогова досега. 

Започнати ли са процедурите по ЗУТ от кмета на район "Витоша“ и как общината е защитила публичния интерес оттогава досега. След хаоса на бул. "Витоша, който създадоха, сега се опитват да го пренесат на планината Витоша“, каза Георги Георгиев.