Искам да кажа няколко думи за доклада, който ние внесохме под наслова "Гласувай свободно". Мисля, че докладът, който ние внесохме за разглеждане е тотално неразбран. Тотално е неразбрана целта на този доклад. Надявахме се да видим пълна подкрепа от всички партии в Столичен общински съвет - това нещо да бъде подкрепено. Защото това за нас е важно като знак, че ние работим, за да се укрепят институциите. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след заседанието на СОС, предава репортер на "Фокус". 

"Не мисля, че някой би казал, че не страдаме от ниско доверие в институциите. Не мисля, че не се отчита като проблем това, че е много ниска избирателната активност и постоянно си говорим има ли представителност на нашите избори или няма. И целта на кампанията беше именно това - да направим всичко възможно като институция в нашите структури, да активираме хората да гласуват за който те искат, по техен избор, просто призовем хората да гласуват, за който те искат, просто да бъдат запознати с това, което стои пред тях и оттам нататък да вземат тяхно решение. Не тази кампания да се използва за политически цели, каквото  представлява цялото днешно заседание на СОС, където всичко е политизирано и е обърнато на скрита предизборна кампания. Нашата цел беше институционално укрепване, което остана абсолютно неразбрано", добави столичният кмет.

Той говори за доверието институциите и колко важна е тази тема за тях.

"За нас темата за доверието в институциите е много по-важна от темите за мен, за г-н Петров. Нашата колективна задача е да върнем доверието на гражданите в институциите. Да им дадем повече причини да гласуват, да са запознати със своите права и да знаят какво да правят, ако има нередности. Това беше целта. Не разбрах, кое е незаконното. Материалите на ЕК, материалите на ЦИК? Незаконно е да агитираш за определена партия и да използваш властови ресурс и да насочваш нанякъде изборите. 

Незаконно е, че се опитваме да вдигнем избирателната активност? Хората да не са пасивни, апатични и да разбират, че това е важно за тяхното бъдеще. Това е била целта на този доклад и на мен ми е тъжно, че за пореден път не намираме общ тон, за да вземем правилните решения. За пореден път сме затънали в ежедневни проблеми, а не работим затова да върнем доверието. Не трябва постоянно да се водят само разговори на висок глас за някакви абсолютно несъществени теми", каза още Васил Терзиев.

"В кампанията не присъстват политически лозунги и ние не бихме позволили това. За нас е важно хората, които работят в общинските структури да знаят, че са свободни да упражнят своето право на избор. Дали досега е било така – те могат да кажат. Нашето послание е, че тяхното кариерно развитие не зависи от това как и за кого гласуват и, че за да се повиши представителността в Народното събрание, трябва да има по-висока избирателна активност", допълни председателят на СОС Цветомир Петров.

Столичната община има отговорността да запознава активно гласоподавателите в столицата за организацията на вота и начините за подаване на сигнали за нередности. Създадена е и информационна база с полезни материали, свързани с кампанията на Европейския парламент.