Промените в организацията на движение са София са силно необходими, за да се облекчи трафика по основните артерии и да се намали замърсяването на въздуха в града. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ арх. Любо Георгиев – ръководител на "Екипът на София“. 

Проектите за реорганизацията на градския транспорт и въвеждането на алтернативни методи за предвижване съществуват от години наред, но според него такава голяма промяна е свързана с промяна и на начина на живот, което за да се осъществи, изисква търпение и много комуникация и информация, насочена към гражданите на града.  

Първото, което трябва да се направи според него, е една кампания, която да разясни на хората какво, кога и защо ще се прави. "Много важно е също така да се замери началната ситуация и да се замери после ефектът от нея. Това, което аз бих направил, е много повече разговори с живеещите на място. Трябва да се осъзнае, че те са разнородна група, някои от които подкрепят, а други са против.“

Според арх. Любо Георгиев начинът, по който се осъществяват заложените промени от Столична община за увеличаване на велоалеите и промените в различни участъци, е доста неудачен. "Необходимо е не да се учим в движение, а да се използва експертният капацитет, който в момента не се използва. Когато се прави един такъв проект, той сам по себе си не е достатъчен. Той трябва да върви с повече мерки, свързани с мобилността, работа с налични съществуващи паркинги, но и изграждането и на нови. За това не е добре да се работи на парче, а по-скоро е важно да се работи координирано,“ подчерта той.

Според него част от исканията на протестиращите срещу промените граждани, като осигуряване на нови паркоместа, са справедливи. "Общината не е длъжната осигури паркоместа, обаче ако иска Общината центърът да бъде място, в което живеят и по-възрастни хора, трудно подвижни, и хора с деца, които много често имат нужда от кола, то тогава трябва да бъдат направени тези алтернативни места за паркиране, най-често в гаражи,“ категоричен е той.