След 5 години застой зелена светлина за ремонта на площад "Света Неделя". Очаква се преустройството да започне следващото лято, а част от булеварда да стане пешеходен. 

Метални ограждения, счупени плочки и разбити колчета - така изглежда и до днес площадът.

"Тези плочки, първо не са плочки. Както виждате, са отчупени. Може някой да се спъне, да падне и да стане голяма беля“, коментира пред bTV Симона Богданова.

През 2019 година с международен конкурс италиански архитект печели проект за реконструкцията.

Тогавашният кмет Йорданка Фандъкова обеща ремонтът да започне през 2021 година. 5 години след конкурса обаче проект на хартия има, а започнал ремонт няма.

"До няколко месеца ще бъде окончателно завършен техническият проект“, заяви общинският съветник Борис Бонев.  

"Обществената поръчка ще се проведе в рамките на следващата година. Дори да не се намери финансиране за всички етапи, поне тези, с които се започва пред Съдебната палата и "Алабин“ - може да бъде изработено. Така че - още догодина, в рамките на летния сезон на активното строителство“, посочва Борис Бонев.

По план - по булевард "Стамболийски“ ще бъде изградено ново 400-метрово трамвайно трасе, а достъпът за коли ще бъде ограничен.

"Как си представяте това да стане наистина? Идеята е супер, ако има по-малко коли в София. Да представя си го много добре, но възможно ли е“, коментира архитект.

Линията ще бъде от площад "Възраждане“ до "Света Неделя“. Целта ѝ е да облекчи натоварването на трамвайната линия по улица "Алабин“.

"Въпрос - виждате къкъв е трафикът. Да дойде и трамвай - целият този трафик, който виждате, няма къде да дойде насам, защото тук ще бъде пешеходно“, посочва Борис Бонев.

Целият проект е на стойност над 50 милиона лева и трябва да бъде завършен след 3 години.