Имаме двойно увеличение на велосипедистите, които използват новите велоалеи. Около 1900-2000 нови велосипедисти на ден използват новата организация на движението. Режимът на съгласуване се определя от общинската Наредба и от Комисията по транспорт. Това съобщи зам.-кметът по транспорт в София Илиян Павлов. И показа протокол за съгласуване, предава "Фокус".

По думите му всички проекти за организация и регулиране на движението се съгласуват с дирекция "Управление и анализ на трафика" на Столична община и с отдел "Пътна полиция" при СДВР.

Проблем е, че въпреки добрата координация със СДВР установихме на срещата, която проведохме, с техни представители има, че има неразбиране за част от законовите разпоредби. Аргументът, с който се твърди, че трябва да има специален съгласувателен ред между Столична община и СДВР за проектите за организация на движение е параграф 3 от Закона за движение за пътищата, но становища от СДВР се получават само и единствено при изрично поискване от заинтересуваните страни, обясни лидерът на ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

"През следващите три месеца ще има непрекъснат анализ на ситуацията и движението по булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий" в София. Част от маркировката все още не е положена заради метеорологичните условия. В момента към новата организация на движението има няколко жалби в съда. Ще се създаде специална група със СДВР и всякакви препоръки ще се вземат предвид. Освен това ще има и Комитет за наблюдение с всички заинтересовани страни", коментира още Бонев. 

В малката комисия по транспорт вече ще се прави аудиозапис и стриктен протокол.