Одобрен е Подробен устройствен план (ПУП) за част от м. "Манастирски ливади - Изток", който предвижда имот за училище и детска градина, съобщиха от Столична Община, направление "Архитектура и градоустройство".

Sofia24.bg публикува подробностите:

Със заповед №САГ24-РА50-28/05.03.2024 г. на Главния архитект на СО е одобрен проект за Подробен устройствен план /ПУП/ по реда на чл. 16 от ЗУТ за част от м. "Манастирски ливади – изток“, район "Триадица".

Заповедта е влязла в законова сила, с което Столична община придобива собствеността върху предвидения нов урегулиран поземлен имот за училище и детска градина, с площ от 8 324 м2.

Благодарение на прилагането на нормата на чл.16 от ЗУТ, реализацията на бъдещите обекти на социалната инфраструктура ще се осъществи в по-кратки срокове, тъй като не е необходимо да се провеждат дълги процедури по отчуждаване на частни имоти.

С приемането на плана устройствено се обезпечават така важните за територията на м. "Манастирски ливади – изток“ публични мероприятия, в която поради реституционните процеси, собствеността е основно частна.

Осигуряването на непосредствената достъпност до училище и детска градина в едни от най-привлекателните за млади семейства райони на Столицата ще намали екологичния отпечатък върху средата, рисковете за детското здраве и също така ще развие принадлежност към квартала на неговите жители.

Реализацията на този план ще повиши качеството на градската среда като допринесе за комфорта на обитаване и труд и отговори на съвременните изисквания на живущите в нея.