Президентът на Молдова Мая Санду е заявила в интервю за Financial Times, че основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е подготвял преврат срещу нея като част от по-голям заговор за дестабилизиране на страната, цитира Кyiv Independent.  

През февруари 2023 г. Санду заяви, че Русия планира да свали правителството на Молдова под прикритието на протести, които биха ескалирали. Заговорът е предотвратен, но ситуацията е "наистина драматична". Сега Мая Санду твърди, че Пригожин и "Вагнер" са били пряко замесени в неуспешния опит за преврат.

Санду добавя, че Русия се е опитвала и ще продължи да се опитва да се намесва в политиката на Молдова, подчертавайки, че руските и свързаните с Русия сили са насочили огромно количество средства в страната преди предстоящите местни избори.

В допълнение към опитите си да повлияе на изборите в Молдова, Русия използва различни инструменти срещу Молдова, включително въоръжение на енергийни доставки, кибератаки и пряка заплаха за страната с безредици от контролирания от Русия регион на Молдова, Приднестровието.

Русия отдавна се опитва да окаже натиск върху Молдова, но засили както реториката, така и агресивните си действия спрямо страната след избирането на прозападния президент Мая Санду през 2020 г.

През май 2023 г. Санду заяви в интервю за FT, че според нея Молдова би била следващата, ако Русия е успела с първоначалния си план да превземе Украйна.

"Не вярвам, че биха спрели на границата“, заявява Санду. "Днес сме в безопасност само благодарение на Украйна".