Ръководителят на автономния район Гагаузия Евгения Гуцул обяви, че адвокатите й подготвят дело за защита на честта, достойнството и бизнес репутацията срещу президента на Молдова Мая Санду. Тя ще бъде обвинявайки я в разпространяване на клевета, че Гуцул незаконно оглавява автономията, представлявайки интересите на "престъпна група“, предава РИА Новости.

Санду заяви в понеделник, че отказва да подпише указ за назначаване на ръководителя на Гагаузия за член на правителството, обяснявайки, че Гуцул работи за "шорската престъпна група“, а не за автономията, и "се противопоставя на собствената си държава“.

"Президентът Мая Санду отново си позволи дискриминационни атаки срещу нашия народ и нашата автономия. Нейните изявления обиждат всички гагаузи: както местните жители, гласоподавателите на автономията, така и моите конкуренти на изборите в Башкан преди година. Санду и нейната партия не се интересуват нито от избора, нито от волята на гагаузките избиратели. Нашите адвокати незабавно ще започнат дело за клевета срещу гражданката Мая Санду за лъжи и клевети, разпространени на пресконференция на 18 март 2024 година“, написа Гуцул в своя канал в Telegram.

Според нея изборите в Гагаузия са признати за законни, молдовските държавни агенции не са оспорили в съда нито хода на предизборната кампания, нито резултатите от гласуването. Гуцул подчертава още, че е избрана от хората в автономията и работи в полза на техните интереси.

"Категорично отхвърлям тези фалшиви обвинения. Засега игнорирах тези лъжи и клевети от страна на гражданката Санду, но днес тя премина всички граници. Настоявам тя да отговаря пред закона. Надяваме се, че засега президентът ще намери смелост да не се крие зад имунитет и да отговаря за думите си“, подчерта Гуцул.

Миналата пролет в Гагаузия се проведоха избори за ръководител на региона; Гуцул, подкрепена от партията "Шор“, спечели. Тази партия беше обявена за противоконституционна от молдовските власти през юни, обвинявайки я, наред с други неща, в сътрудничество с Русия. Президентът на Молдова все още не е подписала указ за одобрение на Гуцул за член на правителството на републиката, въпреки че това се изисква от законодателството на страната.

Гагаузия е автономия в южната част на Молдова и традиционно се застъпва за сближаване с Русия, докато Кишинев декларира курс към европейска интеграция. През февруари 2014 година в автономията се проведе референдум по въпроса за определяне на вектора на външната политика на страната. Повече от 98% от участниците в него подкрепиха интеграцията на Молдова в Митническия съюз.