В събота (27 април) ХАМАС съобщи, че разглежда ново израелско предложение за прекратяване на огъня в Газа, предава Associated Press.

Това става в момент, когато Египет увеличи усилията си за постигане на споразумение между Израел и ХАМАС за прекратяване на войната и предотвратяване на израелска сухопътна офанзива в южния град Рафа в Газа.

Високопоставеният служител на ХАМАС Халил ал-Хая е заявил, че палестинската войнстваща групировка оценява предложението на Израел и "след приключване на проучването ще представи своя отговор“.

Той не е дал подробности за предложението на Израел, но е заявил, че то е в отговор на предложение на ХАМАС отпреди две седмици. По-рано през април преговорите се съсредоточиха върху предложението за шестседмично прекратяване на огъня и освобождаването на 40 цивилни и болни заложници в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници в израелски затвори.

Изявлението на ХАМАС идва часове след края на посещението на египетска делегация на високо равнище в Израел, въпреки че все още не е ясно дали последният отговор на Израел към ХАМАС е пряко свързан с посещението в петък.