Правителството на Молдова обвини Москва в нарушаване на законите, като печата бюлетини в Приднестровието в навечерието на президентските избори в Руската федерация. Това обяви вицепремиерът на страната Олег Серебрян, предава Euractiv.

По думите му границите на Молдова са контролирани и няма как законно да се внасят или изнасят бюлетини.

"Тези бюлетини най-вероятно са били отпечатани точно там (в Приднестровието), за да не бъдат транспортирани през граничния пункт“, обясни Серебрян.

Според властите в Молдова подобен ход нарушава споразумението да се позволи гласуване само в една избирателна секция в руското посолство в Кишинев.

Серебрян, който отговаря за "реинтеграцията“ на региона, подчерта, че печатането на бюлетини в Приднестровието има за цел да покаже на Молдова, че регионът не зачита националните закони.

По време на последните парламентарни избори в Руската федерация през 2021 година руски служители откриха 24 избирателни секции в Приднестровието без разрешението на властите в страната.

На 11 март приднестровските медии, позовавайки се на съобщението на руското посолство в Молдова, съобщиха, че в деня на изборите за президент на Русия на 17 март в региона ще бъдат отворени няколко избирателни секции.

Министерството на външните работи на Молдова изрази протест пред посланика на Руската федерация Олег Васнецов във връзка с отварянето на секциите, припомня медията.