Сергей Лавров, присъстващ на дипломатическия форум в Анталия, заяви, че "режимът в Кишинев следва стъпките на режима в Киев", в изявление за възобновяването на преговорния формат "5+2" по отношение на Приднестровието, пише румънската Digi24.

Външният министър на Молдова Михай Попшой отговори на руския си колега в събота със съобщение в социалната мрежа, като заяви, че "министър Лавров и режимът в Кремъл нямат морално право да дават уроци за демокрация и свобода".

Сергей Лавров заяви, че Молдова се опитва да разруши преговорния формат "5+2", предаде по-рано ТАСС.

"Възобновяването на преговорния формат "5+2“ по отношение на приднестровското уреждане ще ни позволи да продължим търсенето на взаимно приемливи решения, като същевременно запазим териториалната цялост на Молдова, но румънското ръководство в Кишинев се опитва да унищожи този инструмент завинаги", заяви Лавров и твърди, че "режимът, който се установи в Кишинев, просто върви по стъпките на режима в Киев".

"Апелирахме към режима в Кишинев, ръководен от румънски граждани, които не крият факта, че искат да анексират Република Молдова към Румъния, така че този режим да спре да блокира преговорния процес. Румънското ръководство от Кишинев се опитва да унищожи този формат веднъж завинаги. Премахването на всичко руско, дискриминирането на руския език във всички сфери, заедно с украинците, създава още по-сериозен икономически натиск върху Приднестровието".

Михай Попшой отговори на изявленията на Лавров в социалната мрежа Facebook "Министър Лавров и режимът в Кремъл нямат морално право да изнасят лекции за демокрация и свобода. Страната, която затваря опозиционни политици и ги убива, напада неоснователно своите съседи, не може да предложи нищо освен кръв и болка на света", написа министърът на външните работи.