Германският външен министър Аналена Бербок смята, че последните събития в Република Молдова отразяват тези от началото на конфликта между Украйна и Русия преди няколко години, когато Москва анексира Кримския полуостров. Аналена Бербок коментира в социалната мрежа Х призива на Приднестровието към Съвета на Руската федерация и Държавната дума "с искане за прилагане на мерки за защита на региона пред лицето на нарастващия натиск от страна на Молдова".

"В продължение на години Русия използва инструментариума на малцинствата. В Молдова Путин използва същия очевиден сценарий със сепаратистите в Приднестровието", пише Бербок.

"Молдова не е сама, тя има силни приятели. Нито една държава не е задният двор на Русия и не трябва да бъде дестабилизирана", допълва тя.

На 28 февруари "депутати" от всички нива в непризнатата република Приднестровие отправиха призив към Русия с искане за "защита от натиска на Молдова" , като се обърнаха и към редица международни организации.

Правителството на Молдова нарече пропаганда изявленията в призива на конгреса на "депутатите" към Русия, където те обвиняват Молдова в натиск и "икономическа война".