Поддръжниците на стремежа на молдовския президент Мая Санду да се присъедини към Европейския съюз изразиха увереност в хода на преброяването на гласовете на местните избори след кампанията, в която тя обвини Москва в намеса в изборите, пише Reuters.

Кандидатът на "Партията на действието и солидарността" (ПАС) на Санду изглежше в добра позиция да се изправи срещу действащия кмет на втория тур в столицата Кишинев, а съюзниците на Санду изразиха оптимизъм относно общите шансове на партията. Два дни преди вота проруска партия не беше допусната до участие в надпреварата.

Но, кандидатът на партията "Национално алтернативно движение" Йон Чебан, който се кандидатира за втори мандат като кмет на Кишинев, обяви изборната си победа. По предварителни данни на Централната избирателна комисия Чебан е спечелил 50,58% от гласовете, съобщи днес News Maker.

"Чебан спечели в Кишинев. От свое име и от името на целия екип искрено благодаря на всички жители. Имаше манипулации, измами и многобройни опити за фалшифициране на изборите в полза на управляващата партия. Това е най-дългият процес на преброяване на гласовете във всички избори през последните години", е написал Чебан на страницата си във Facebook.

Трябва да се отбележи, че до сутринта на 6 ноември Централната избирателна комисия публикува предварителните резултати от изборите в 304 от 305 избирателни секции в Кишинев. След преброяването на гласовете Йон Чебан води в столицата с 50,58%. Той е следван от кандидатите на Партията на действието и солидарността (ПАС) Лилиан Карп с 28,27%, Партията на социалистите (Блок на комунистите и социалистите) Адриан Албу с 4,52% и платформата "Достойнство и истина" Виктор Хиронда с 3,82%.

Това е последният национален вот преди президентските избори през ноември 2024 г., докато бившата съветска държава се опитва да прокара кандидатурата си за присъединяване към Европейския съюз и да напусне орбитата на Русия, допълва британската агенция.

Санду осъди руската инвазия в Украйна и обвини Москва в заговор да я свали от власт чрез преврат. Тази седмица тя обвини Русия, че "купува“ гласоподаватели, като е насочила 5 милиона долара ( 9.24 милиона лева) за два месеца към "престъпни групи“, водени от укриващия се бизнесмен Илан Шор.

Йон Чебан, който заемаше проруска позиция, създаде проевропейска партия през 2022 г., въпреки че все още мнозина го смятат за потенциален съюзник на Москва.