Ако Молдова реагира на декларацията за независимост на Гагаузия с изпращане на войски, регионалните власти ще се обърнат за помощ към всички, включително към Русия, увери пред РИА Новости ръководителят на автономната молдовска област Евгения Гуцул.

"Надявам се, че няма да се стигне до това, надявам се на здравия разум на нашите власти, но ако се стигне до това, ние ще се свържем с всички страни, разбира се, включително и с Руската федерация“, поясни тя, отговаряйки на съответния въпрос.

Миналата седмица Гуцул отбеляза, че Гагаузия ще започне процеса на отделяне от Молдова, ако властите в Кишинев решат да се обединят с Румъния.

В същото време тя подчерта, че регионът иска да остане част от постсъветската република, но ще "вземе мерки“, ако властите на страната решат да се обединят със съседната държава.

"Защото искаме да живеем в независима Република Молдова“, обясни тя.

Ръководителят на молдовския автономен регион Гагаузия е на работно посещение в Москва. Гуцул посети Москва и през март, където проведе срещи с председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и други правителствени служители. Освен това тя участва в Световния младежки фестивал в Сочи, където преговаря с ръководството на руските региони, с които Гагаузия вече има споразумения за партньорство. Тя заяви още, че в кулоарите на Световния младежки фестивал е обсъдила политическата ситуация в Молдова с руския президент Владимир Путин.

По-рано Гуцул предупреди, че Гагаузия ще започне процес на отделяне от Молдова, ако Кишинев предприеме стъпки за обединение с Румъния.

"Ако сегашното молдовско правителство се съгласи на съюз, гагаузката автономия няма да мълчи <...> Всякакви съюзни начинания означават незабавно стартиране на процедурата за отделяне на Гагаузия и връщане към независимата република Гагаузия жителите на много съседни молдовски и български села ще ни подкрепят“, бе подчертано в разпространен от нея текст.

Думите й са в отговор на изявление на румънския премиер Марчел Чолаку, който заяви в интервю за портала DC News, че подкрепя идеята за обединение на Румъния с Молдова, което може да се случи, наред с други неща, чрез присъединяването на страната към Европейския съюз.