Европейският съюз ще разположи гражданска мисия в Молдова за укрепване на сигурността срещу хибридни заплахи, по-специално от Русия, става ясно от изявление на Съвета на ЕС, цитирано от РБК-Украйна.

Съответното решение бе договорено от министрите на външните работи на страните от Общността в рамките на срещата в Люксембург. Официално мисията ще носи името "За партньорство на ЕС с Република Молдова (EUPM Moldova)“.

"Като една от страните, които са най-засегнати от последиците от незаконното нахлуване на Русия в Украйна, ние виждаме засилването и продължаването на опитите на Русия да дестабилизира Молдова чрез хибридни действия. Днес засилваме подкрепата на ЕС в защитата на сигурността, териториалната цялост и суверенитета на Молдова“, обяви Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел.

Целта на гражданската мисия е да повиши устойчивостта на молдовския сектор за сигурност в областта на управлението на кризи и хибридните заплахи, включително киберсигурността, както и противодействието на манипулирането на информацията и намесата.

Мисията ще провежда консултации и се предвижда създаването на специален отдел, който ще изпълнява проекти в тези области.

По искане на Молдова първоначалният мандат на мисията ще бъде за период от две години. Водещият служител по проекта в Брюксел ще бъде Стефано Томат от специалната дирекция на Европейската служба за външна дейност, която отговаря за всичките 11 граждански мисии на ЕС в Европа, Азия и Африка.

В допълнение, Европейският съюз може да даде "зелена светлина" за санкции срещу олигарсите от Молдова, които подкрепят проруските митинги в страната.