Западните страни се стремят да превърнат Молдова във "втора Украйна“. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за НТВ.

"Разбира се, те явно се опитват да направят от Молдова втора Украйна“, коментира първият дипломат на Москва.

Преди това ръководителят на руското външно министерство отговори шеговито на украински журналист, който обвини Москва в "кражба“ на зърно в Украйна. По думите му зърното може свободно да се транспортира по дестинации. Русия по никакъв начин не е пречила на това и няма да го прави.

Бившият президент на Молдова Игор Додон обяви за подготовката на военно-политическото присъединяване на републиката към Румъния и предупреди за опасността страната да бъде въвлечена в "кървава регионална война". Според него ситуацията се утежнява от факта, че западните страни налагат на Молдова идеята за повишаване на отбранителната способност.

През май Додон бе поставен под домашен арест. Съдът в Кишинев го арестува за 30 дни по обвинения в корупция и държавна измяна. Бившият държавен глава на Молдова увери, че разполага с доказателства за неговата невинност.