Президентът на Молдова Мая Санду смята, че републиката има шанс да стане част от Европейския съюз до края на десетилетието, въпреки конфликта в Приднестровието, предаде сръбският Политика, като цитира изявление на молдовския президент в ефира на TV8.

По-рано вицепремиерът на Молдова Нико Попеску призна, че републиката може да бъде интегрирана в ЕС без Приднестровието, ако конфликтът не бъде разрешен. Молдовските медии изтълкуваха изявлението му като отхвърляне на непризнатото Приднестровието.

"Това не е отказ, но интеграцията може да бъде в две стъпки. Не можем да останем още 30 години в ситуация, в която демокрацията ни не е консолидирана, условията ни на живот не са най-високите... Мисля, че имаме добър шанс, трябва да се концентрираме върху вътрешния дневен ред, но имаме шанс да станем част от Европейския съюз преди края на това десетилетие", е заявила Санду.

Според нея съществуването на конфликта в Приднестровието не би трябвало да е проблем, тъй като ЕС вече има примера на Кипър.

Миналия март Санду подписа молбата за присъединяване на републиката към Европейския съюз, отбелязвайки, че е необходимо да се ускори процесът на европейска интеграция. 

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на срещата на върха в Брюксел на 23 юни одобриха предоставянето на статут на кандидати за присъединяване към съюза на Украйна и Молдова. Европейската комисия постави на Молдова девет условия, които страната трябва да изпълни, за да се присъедини към ЕС.