Президентът на Молдова Мая Санду не изключва възможността страната да се присъедини към Европейския съюз без Приднестровието, предава ТАСС.

"Идеалният вариант е една реинтегрирана страна да се присъедини към ЕС. Ако това не се случи по една или друга причина, има друг вариант за интегриране в ЕС - първо на десния бряг [на Днестър], а след това на левия“, поясни Санду по телевизионния канал Vocea Basarabiei. Тя изрази мнение, че "във връзка с плановете за интеграция в ЕС до 2030 г., Брюксел трябва да играе по-активна роля в преговорите за приднестровското уреждане“. В същото време Санду определи разговорите във формата "пет плюс две“ (Молдова, Приднестровието, ОССЕ, Русия, Украйна и наблюдатели от САЩ и ЕС) като "нефункционални“.

Създаването на Приднестровската република е обявено на 2 септември 1990 г. на територията на левобережните региони на Молдова. През 1992 г. конфронтацията между Кишинев и Тираспол ескалира във въоръжен конфликт, който е прекратен след намесата на руски миротворци. От 1993 г. страните водят преговори за разрешаване на конфликта. Кишинев предлага на Приднестровието статут на "специална автономна териториална единица“, но Тираспол настоява за независимост.

По-рано властите на непризнатото Приднестровие обвиниха Кишинев в стагнация на преговорите и настояха за възобновяване на срещите на всички платформи, включително във формата "пет плюс две“. Последната подобна среща се проведе в Братислава през 2019 г., след което преговорите бяха прекратени.