Гагаузия ще започне процес на отделяне от Молдова, ако Кишинев предприеме стъпки за обединение с Румъния. Това предупреди ръководителят на автономния регион Евгения Гуцул в канала си в Telegram, предава РИА Новости.

"Ако сегашното молдовско правителство се съгласи на съюз, гагаузката автономия няма да мълчи <...> Всякакви съюзни начинания означават незабавно стартиране на процедурата за отделяне на Гагаузия и връщане към независимата република Гагаузия жителите на много съседни молдовски и български села ще ни подкрепят“, се казва в разпространения текст.

Гуцул припомня, че през 2014 година в Гагаузия се проведе референдум, на който участниците декларираха, че виждат "бъдещето си изключително като част от независима и суверенна Молдова“. Тя подчерта, че в региона живеят не само молдовци и румънци, но и руснаци, гагаузи, украинци, българи и десетки други националности, които са успели да изградят хармонични междуетнически отношения.

"В Гагаузката автономия се отнасят с уважение и интерес към Румъния и румънската култура. Това са нашите съседи, с които искаме да развиваме тесни икономически и културни връзки. Но също така очакваме, че нашите съседи ще се отнасят към молдовската държавност и специалния правен статут на Гагаузия с дължимото уважение“, добави Гуцул, като подчерта, че гагаузите са готови да продължат да защитават суверенитета на Молдова.

Ръководителят на региона изрази надежда, че "разумът ще надделее“.

Преди ден румънският премиер Марчел Чолаку заяви в интервю за портала DC News, че подкрепя идеята за обединение на Румъния с Молдова, което може да се случи, наред с други неща, чрез присъединяването на страната към Европейския съюз.