Съветът на ЕС прие мерки за подкрепа на въоръжените сили на Молдова на стойност 41 милиона евро (81.43 милиона лева), се посочва в съобщение на Съвета на ЕС.

Програмата на стойност 41 милиона евро е предназначена за 40 месеца. Тя ще финансира предоставянето на несмъртоносно оборудване в следните области: мобилност, въздушно наблюдение, електронна война и логистично оборудване.

"Тази мярка за подпомагане има за цел да позволи на въоръжените сили на Република Молдова да повишат оперативната ефективност, да ускорят спазването на стандартите на ЕС и оперативната съвместимост и по този начин да защитят по-добре цивилното население при кризи и извънредни ситуации. Тя също така цели да укрепи капацитета на Република Молдова да участва във военни мисии и операции на ЕС в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана", се отбелязва в съобщението.

Тази мярка ще допълни други, приети през май 2023 г., юни 2022 г. и декември 2021 г.

"ЕС се ангажира да предостави цялата необходима подкрепа на Молдова при решаването на проблемите, пред които е изправена в резултат на агресивната война на Русия срещу Украйна, както и да укрепи стабилността и сигурността на страната в лицето на дестабилизиращите действия на Русия", се допълва в съобщението.