"Европейският съюз трябва да разработи съвременна версия на "Плана Маршал" на САЩ от времето на Втората световна война, но този път е необходимо да се насочат усилията към възстановяването на Украйна и Молдова". Това е заявила президентът на Молдова Мая Санду на годишната бюджетна конференция на ЕС в Брюксел, пише Euractive.

"Точно както на Западна Европа беше предложен икономически спасителен пояс под формата на американския "План Маршал" след Втората световна война, Молдова и Украйна се нуждаят от ясно фокусиран еквивалент на 21-ви век от Европейския съюз", е коментирала Санду.

Подписан от бившия американски президент Хари Труман през 1948 г., "Планът Маршал" (носещ името на тогавашния държавен секретар Джордж Маршал) предоставя милиарди долари икономическа помощ на европейските страни, опустошени от Втората световна война.

"Планът Маршал" беше проектиран и приложен, за да покаже на изморения от войни континент, че капитализмът и демокрацията са по-добър път от всичко, предлагано от комунизма. Днешната модерна версия на такъв план също трябва да предложи подобна надежда на тези от нас, които се стремят към членство в ЕС", е допълнила президентът на Молдова.

Според нея бюджетът на ЕС трябва не само да финансира критични зелени, цифрови и инфраструктурни проекти, но и да бъде насочен към "защита на ценности", които са застрашени от "сили с мрачна визия" на европейския континент.

"Ние също трябва да инвестираме в спасяването на животи, възстановяването на мира и защитата на свободата в ключови моменти от историята", е добавила Санду.

В същото време тя е изразила оптимизъм относно способността на "Европа да се изправи пред предизвикателствата пред сигурността, породени от агресията на Русия срещу Украйна".