Френски жандармерист, който е бил тежко ранен по време на безредици в Нова Каледония, е починал от раните си в сряда, съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин, с което броят на загиналите нарасна на четирима, предава France24.

Франция обяви извънредно положение във френската тихоокеанска територия в сряда, след като избухнаха бурни протести във връзка с приемането на конституционна реформа, която разгневи силите, подкрепящи независимостта.

Смъртта на френския жандармерист последва две нощи на размирици, когато протестиращите демонстрираха срещу конституционна реформа, обсъждана в националното събрание в Париж, която има за цел да разшири електората на изборите в провинциите на територията.

При обявяването на последния смъртен случай френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин заяви, че редът на френския остров в Тихия океан ще бъде възстановен.

"Нищо, абсолютно нищо не оправдава насилието. Общественият ред ще бъде възстановен", заяви Дарманин.

В сряда Франция обяви извънредно положение, за да се справи с размириците в Нова Каледония.

Декларацията е обявена, след като президентът Еманюел Макрон поиска указът да бъде включен в дневния ред на заседание на кабинета.

Макрон предупреди, че всяко по-нататъшно насилие ще бъде посрещнато с "непреклонен" отговор и призова за възобновяване на политическия диалог за прекратяване на размириците. Френският министър-председател Габриел Аттал заяви, че Франция изпраща подкрепления за сигурност, които ще пристигнат през следващите няколко часа.

Подпалени превозни средства, ограбени магазини

Размириците избухнаха, след като френските законодатели одобриха законопроект, с който се разширява правото на глас в провинциалните избори за жителите, пристигащи от континентална Франция - промяна, за която критиците се опасяват, че може да маргинализира коренното население и да облагодетелства профренските политици.

След продължителни и на моменти напрегнати дебати Националното събрание в Париж прие реформата малко след полунощ с 351 гласа срещу 153.