Приключи първият ден от държавното посещение на руския президент в Китай. Първото пътуване на Путин в чужбина след встъпването му в длъжност привлече вниманието на целия свят. И руският лидер, и президентът Си Дзинпин потвърдиха тревожните прогнози за Запада - "партньорството между Москва и Пекин е по-силно от всякога", пише РИА Новости в статия, обобщаваща резултатите от срещата.

"Фокус" представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му

С всички почести

Президентският самолет на Владимир Путин пристигна в Пекин в 5:00 часа сутринта местно време. По време на посещението Путин е придружен от представителна делегация от вицепремиери, ръководители на ключови ведомства и други политици и официални лица.

Преди началото на разговорите се проведе официална церемония за срещата между Путин и китайския президент Си Дзинпин, по време на която лидерите на страните представиха членовете на своите делегации. Визитата е с най-висок статут – държавна. Затова те приеха гостите с всички почести, които се изискват по протокол.

Отделна част е посветена на "украинската криза". Не е тайна, че Пекин, който има опит в посредничеството в мирните преговори, както направи например със Саудитска Арабия и Иран, следи отблизо боевете в Източна Европа. И дори предложи свой собствен план.

"Страните отбелязват необходимостта от спиране на всякакви стъпки, които допринасят за удължаване на военните действия и по-нататъшна ескалация на конфликта, призовават за предотвратяване на преминаването му в неконтролируема фаза и подчертават важността на диалога като оптимална форма за разрешаване на украинската криза", се посочва в изявлението, подписано от Путин и Си.

"Страните изхождат от факта, "че за устойчивото разрешаване на украинската криза е необходимо да се премахнат нейните първопричини и да се придържат към принципа на неделимостта на сигурността, като се вземат предвид законните. интересите и опасенията на всички страни в областта на сигурността".

В допълнение към основния документ, в присъствието на президентите на двете държави, е подписан пакет от още десет документа, регламентиращи сътрудничеството на медийно ниво, провеждането на "кръстосани години" на културата, икономическите въпроси и много други.

Партньорство за пример

Говорейки пред репортери след разговорите, Си ги описа като "откровени, приятелски и смислени".

"Китай и Русия показаха на другите пример за изграждане на нов тип междудържавни отношения и отношения между големи съседи", отбеляза той.

Всичко това, заяви той, стана възможно благодарение на факта, че и двете страни са ангажирани с петте принципа. Първият е твърда взаимна подкрепа по въпроси, свързани с основните интереси и на двете страни. Второто е формирането на нова архитектура на взаимноизгодно сътрудничество. Трето, страните помнят вековното приятелство, предавайки своя "факел" през поколенията. Четвърто, Китай и Русия твърдо поддържат централната система на ООН и световния ред, основан на международното право. И накрая, Москва и Пекин "насърчават политическо разрешаване на горещите точки в името на истината и справедливостта". "Манталитетът на Студената война все още е широко разпространен в днешния свят, блоковата конфронтация и силовата политика пряко застрашават световния мир".

Путин на свой ред подчерта, че "преговорите показаха голямото значение, което Москва и Пекин отдават на развитието и укрепването на руско-китайското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие. Това партньорство служи като пример за това как трябва да се изграждат връзки между съседни държави", заяви руският президент.

По традиция президентът на Русия не забрави и за количествените показатели. През 2023 г. търговията между страните се е увеличила с една четвърт, поставяйки нов рекорд от 240 милиарда долара (477 милиона лева). Инвестиционното сътрудничество се развива активно: чрез специализираната междуправителствена комисия се изпълняват или се подготвят за изпълнение повече от 80 приоритетни проекта на стойност около 200 милиарда долара.

Делът на рублата и юана в руско-китайските търговски сделки вече надхвърля 90 процента: "Тази цифра продължава да расте, търговията и инвестициите са надеждно защитени от влиянието на трети страни и негативните тенденции на световните валутни пазари", отбеляза Путин.

В енергийния сектор руско-китайското взаимодействие не се ограничава само до въглеводороди - укрепва се сътрудничеството в областта на "мирния атом". Русия строи енергоблокове в АЕЦ "Тианван" и АЕЦ "Сюдапу" на китайска територия. Страните развиват международни транспортни и логистични коридори, използвайки потенциала на Транссибирската и Байкалско-Амурската железници и Северния морски път.

И двете държави водят самостоятелна и независима външна политика. "Ние работим заедно за формирането на по-справедлив и демократичен многополюсен световен ред, който трябва да се основава на централната роля на ООН и нейния Съвет за сигурност, международното право, културното и цивилизационно многообразие и балансиран баланс на интересите на всички участници в световната общност", припомни Путин. Русия и Китай си взаимодействат плодотворно в БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество, като полагат усилия за съчетаване на интеграционните процеси в рамките на ЕАЕС и китайската инициатива "Един пояс, един път" с цел формиране на голямо евразийско партньорство.

"Смятаме за необходимо да работим за изграждането на надеждна и адекватна архитектура и сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион, в който няма място за затворени военно-политически съюзи. Смятаме, че създаването на такива съюзи е много вредно и контрапродуктивно", подчерта Путин. Той обаче не назова директно агресивните блокове, които САЩ създават в региона.

Президентът на Русия отново изрази благодарност към Китай за конструктивния подход към украинската криза. След това Путин се срещна с премиера на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Цян.

Вечерта руският президент и китайският лидер разговаряха в неформална обстановка. Според помощника на Путин Юрий Ушаков разговорът е преминал много добре, "включително по някои външнополитически теми".

Но програмата не свърши дотук. Утре руските гости ще посетят Харбин, където ще се състои откриването на VIII руско-китайско ЕКСПО и IV Форум на регионите на двете страни.