През последните седмици Украйна разчита на необичайно оръжие за нанасяне на удари дълбоко в руската територия: малък безпилотен самолет, натъпкан с експлозиви, който прилича на някои варианти на самолета Cessna с витло, пише Business Insider.

Леките самолети с неподвижно крило, наблюдавани при атаките тази пролет, се движат на малка височина и значително по-бавно, отколкото ракета с далечен обсег, но въпреки това се оказаха способни да избягват системите за противовъздушна отбрана на Москва и да изминават невредими стотици километри, за да достигнат целите си дълбоко в територията на противника.

Експертите твърдят, че тези самолети подчертават успеха на иновативната украинска програма за безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, която Киев използва за преследване на руски военни и енергийни обекти.

В началото на април Киев използва модифициран Aeroprakt A-22 Foxbat, за да атакува фабрика за производство на дронове в Република Татарстан в Русия. Малкият, ултралек спортен самолет е разработен и се произвежда в Украйна и струва по-малко от 90 000 долара (165 146 лева) за бройка.

Самолетът може да се движи със скорост до 209 км в час (много по-бавно от крилатата ракета, която може да лети със скорост над 804 км в час, или от балистичната ракета, която е значително по-бърза) и да бъде оборудван с експлозиви в кабината.

Според съобщенията по-късно през месеца Украйна се е опитала да нанесе допълнителни удари с подобни безпилотни самолети, въпреки че не е ясно доколко успешни са били те. Миналата седмица самолет, който изглежда подобен на А-22, е бил забелязан при нападение срещу петролна рафинерия в Република Башкортостан, още по-навътре в Русия. Многобройни разузнавателни източници са споделили кадри, на които се вижда как самолетът се издига безпрепятствено над съоръжението.

Фабиан Хофман, докторант в Университета в Осло и експерт по сигурността, вече писа, че "в света на ракетните системи" самолетът е "по същество летяща тухла".

Но въпреки че самолетът може да изглежда грубо сглобен, той все пак е "доста сложна оръжейна система", тъй като съществуващият планер и двигател все още трябва да се комбинират с експлозиви и технология за насочване, е заявил по-късно той в интервю за Business Insider.

Самолетът изглежда се движи на сравнително малка височина, както се вижда на кадрите, което затруднява проследяването му от радарите. И ако Украйна успее да намери коридор, който няма подходящо покритие на противовъздушната отбрана, тогава дронът може ефективно да проникне точно през руската територия - каза Хофман. Освен това, като се има предвид конструкцията му, самолетът може да бъде сбъркан с граждански самолет, а не със заплаха.